Lange rijen CBB moeten tot het verleden behoren

CBB-directeur Anastatia Kanapé-Pokie. Foto: Facebook
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

18 September 2021 00:03

Voor mij lezen

De directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), Anastatia Kanapé-Pokie, zegt dat de lange rijen bij de CBB-kantoren tot het verleden zullen behoren. "U moet het ministerie van Binnenlandse Zaken volgen," zegt ze aan Suriname Herald. De filialen waar burgers zich in groten getale naartoe begeven zijn Latour en Combé. Kanapé-Pokie zegt dat maar liefst 61.000 burgers documenten van het filiaal Latour betrekken. Bij het bureau te Combe staan 59.000 burgers ingeschreven.

Op deze twee bureaus betrekken burgers vaker producten van CBB. Een van de opties om de drukte terug te brengen is splitsing van het bestand van de bureaus. Dit gaat volgens Kanapé-Pokie gepaard met financiële middelen. De directeur overweegt deze mogelijkheid.

Bij haar aantreden het vorig jaar zei ze zich te willen inzetten voor de klantvriendelijkheid, uniformiteit en decentralisatie van het CBB. Volgens haar moet de burgerij niet afhankelijk zijn van de willekeur van een ambtenaar. Verder wil de directeur werken aan de decentralisatie en digitalisering van het CBB-bestand. Het kan volgens haar niet meer zo zijn dat akten met de hand geschreven worden, omdat het belangrijke authentieke documenten zijn waarop de bevolkingsadministratie gestoeld is.

Verder vindt zij dat overal waar er Surinamers wonen, een Bureau voor Burgerzaken moet zijn. Verder maakt de directeur zich sterk voor binnenlandbewoners om ook in hun woonomgeving een erkenning door te voeren. Ze zei verder dat de bevolkingsadministratie is gestoeld op zeer oude wetgeving. Daarom wil zij zich inzetten voor wetsvernieuwing.

Naomi Hoever

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel