COLUMN: Gezondheid als vraagstuk

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

Ik volg al geruime tijd het gekrakeel tussen dienstverleners in de medische zorg enerzijds en de overheid en verzekeringsmaatschappijen anderzijds. Eigenlijk al jaren, want, het is niet iets van nu. Met de regelmaat van de klok heb je gedoe.

Eerlijk waar, ik begrijp er geen jota van. Ik vraag me steeds af waarom dienstverleners in de medische zorg hun ontevredenheid over de relatie met de overheid en/of verzekeringsmaatschappijen bij de verzekeringnemer legt, die op tijd zijn/haar premie betaalt. Zo las ik gisteren een stuk waarin werd bekendgemaakt dat burgers die verzekerd zijn bij het Staatsziekenfonds vanaf vandaag geen bijbetaling meer hoeven te plegen bij verschillende laboratoria.

Verzekerden waren de dupe geworden van een hari-trusu over betalingen tussen het Staatsziekenfonds en de laboratoria. Hoe in hemelsnaam is het mogelijk dat ik mijn verzekeringspremie heb betaald en wanneer ik noodgedwongen aanklop voor de zorg, ik slachtoffer word van een ruzie waar ik part noch deel aan heb? Hoe logisch is dat? Wie draait op voor de negatieve gevolgen van deze ontwikkeling? Dat dienstverleners die geen rechtstreekse zakelijke relatie met verzekerden hebben hen duperen vanwege problemen die ze met anderen hebben over de betaling gaat mijn verstand te boven.

Stel je eens voor. Jij hebt jouw woning tegen brand verzekerd en buurman de zijne niet. Bij de buren breekt er brand uit die overslaat naar jouw huis, dat in de as wordt gelegd en de verzekeringsmaatschappij zegt vervolgens doodleuk dat ze niet zal uitkeren, omdat je buurman zijn huis niet verzekerd was. Waar zou dat eindigen? Mensen betalen op tijd hun zorgpremie en moeten met een gerust hart kunnen gaan voor de zorg waarvoor hun pasje dekking geeft. Als dat niet meer kan, is het hek van de dam.

Dat dienstverleners de gezondheid van burgers als schaakstuk hanteren in het dealen met de overheid en verzekeraars is onmenselijk. Er wordt veel te makkelijk naar dat wapen gegrepen om zaken af te dwingen. Wat is gebeurd met de gang naar de rechter? Worden dit soort zaken niet daar beslecht zoals het betaamt in een geordende samenleving. Zijn we zo ver afgegleden dat we teruggaan naar het primitieve?

Natuurijk besef ik dat dienstverleners de juiste betaling moeten krijgen voor hun diensten. Dat moet echter niet komen uit de zakken van verzekeringnemers die zich tegen medische kosten hebben verzekerd. Helaas doet ook op dit stuk de afwezigheid van een sterke consumentenorganisatie zich gevoelen.

[email protected]

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait