Khadir: ‘Het is jammer dat het nu over racisme gaat’

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - “Ik sta voor normen en waarden en ik ben tegen corruptie en tegen uitsluiting. Vandaar ook dat ik bij de Anton de Kom lezing de petitie heb voorgelezen.” Dat laat Khadir Anomoksi aan de Ware Tijd weten. Hij heeft het over het protest waarmee de bezoekers aan de Anton de Kom lezing die door Chandrikapersad Santokhi in het Tropeninstituut werd gehouden, werden verwelkomd.

Hij heeft daar een petitie voorgelezen. Maar de algemene kreet in Suriname en op sociale media is dat het protest ging om het feit dat zwarte mensen tegen een Hindostaanse president als Santohki zijn. "Wat mij betreft gaat het niet over racisme. Er waren drie mensen daar die olie op het vuur hebben gegooid. Dat was een meneer in een NDP tenue, en twee beroepsprovocateurs van Den Haag die de politie heeft verwijderd. Dat van Amsterdam - Zuidoost moet men niet verwarren met dat van de Anton de Kom lezing", zegt Anomoksi.

Hij heeft deze twee namen - Khadir en Anomoksi - al veertig jaar als pseudoniem. "Die Anomoksi heb ik afgeleid van de naam Amoksi. Mi no e moksi nanga corruptie, uitsluitsel, beperking van vrije meningsuiting en beperking van protest. Dat zijn dingen die Santokhi aantoonbaar doet", vindt Anomoksi. Hij denkt ook dat Anton de Kom zich in zijn graf omkeert doordat Santokhi de lezing heeft gehouden. "Anton de Kom was tegen uitsluiting en zeker tegen het koloniaal denken. Precies dat doet Santokhi wel", klinkt het fier.

Volgens Anomoksi is het zeer lastig dat het debat dat gevoerd wordt over de protesten in Nederland nu alleen maar over racisme gaat. "Maar in Nederland heb je vrijheid van meningsuiting, bij elk protest heb je mensen die buiten jouw schuld om ook komen meedoen. Maar aan al die knappe koppen die nu lopen te zeggen dat het om racisme gaat; heb je dan ook afgevraagd waarom die opmerkingen zijn gedaan? En waarvandaan het komt? Daar moet toch ook naar gekeken worden?"

Anomoksi denkt dat er niet te tornen valt aan de argumenten 'uitsluiting, corruptie en beperking van meningsuiting' wanneer het om Santokhi gaat en dat tegenstaanders van de protesten het daarom op racisme gooien. "Maar daar heeft het helemaal niets mee te maken."

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait