“Belangen op het spel met grondconversie”

Claudie Sabajo. Beeld: DNA TV
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

27 Augustus 2021 00:03

Voor mij lezen

Er zou sprake zijn van belangen die op het spel staan als er wordt overgegaan tot wijziging van het Decreet uitgifte domeingrond en wijziging van de Zegelwet, merkte NDP-parlementariër Claudie Sabajo op in het parlement. Ze verwees hierbij naar 297 hectare grond die in Marowijne is uitgegeven aan vicepresident Ronnie Brunswijk en de Stichting Woningbouw Coöperatie Marowijne waar hij eveneens een relatie mee heeft.

Het zou gaan om een terrein van 60.391 hectare dat aan de vp is toegekend en een ander terrein van 237.14 hectare dat naar de stichting is gegaan. “Dit is een zeer kwalijke zaak in het hoogste college van staat,” zei Sabajo.

Bij de behandeling van de ontwerpwet houdende nadere wijziging van het Decreet uitgifte domeingrond en de ontwerpwet houdende nadere wijziging van de Zegelwet, liet NDP-parlementariër, Jennifer Vreedzaam, weten dat er geen wetten geproduceerd moeten worden die ongelijkheid bevorderen. Ze gaf aan dat zo’n wetgeving willekeur en corruptie kan bevorderen.

Vreedzaam voerde aan dat verschillende leden hebben aangehaald hoe regeringen in het verleden misbruik hebben gemaakt van wetgeving, waarbij personen gronden hebben toegeëigend. “Met deze wet weten we niet wat er gaat gebeuren,” zei ze. Het DNA-lid pleit daarom ervoor dat er meer discussies op gang worden gebracht.

NDP-parlementariër Melvin Bouva kan zich terugvinden in het aanpassen van de Zegelwet. Hij is er voorstander van dat de overdracht van gronden vlotter en toegankelijker wordt gemaakt voor alle burgers. Echter vindt hij dat de aanpassing van het wetsproduct Decreet uitgifte domeingrond moet worden geparkeerd.

Als gesproken wordt over grondconversie, met de smaak zoals die op tafel ligt, zijn het kapitalisten en grootgrondbezitters die bevoordeeld zullen worden in tegenstelling tot wat het belang is.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel