Inheemse vrouwelijke gezagdragers faliekant tegen grondconversie

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

27 Augustus 2021 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Een deel van de Inheemse vrouwelijke gezagdragers is faliekant tegen de behandeling van de ontwerpwet wijziging Decreet Uitgifte Domeingrond. Dit initiatief ervaren ze als een contraproductief wetsproduct dat onder andere de juridische erkenning van de collectieve grondrechten zal belemmeren en volgens hen ook voor grotere verwarring binnen hun grondgebied zal veroorzaken.

"Er zijn al verschillende grondperikelen in de dorpen, waarbij gebieden in grondhuur zijn uitgegeven. Als de wet wordt aangenomen en de mensen de grondtitel mogen wijzigen, zullen grote lappen grond binnen de dorpen eigendom zijn van andere mensen", zegt basya Hariette Joeroeja van Piere Kondre-Kumbasi.

Zij is initiatiefnemer van een petitie die donderdag is overhandigd aan Marinus Bee, voorzitter van De Nationale Assemblee. Zij werd daarbij bijgestaan door dorpshoofden Joan van der Bosh (Pikin Poika), Patricia Sabajo (Powakka) en Gladys Kabelefodi ( Filipus Shikwabana). Joeroeja wijst erop dat in het kader van de wettelijke erkenning van collectieve grondenrechten er woensdag een workshop door DNA is gehouden.

Zij vindt het daarom controversieel dat dezelfde DNA de ontwerpwet Wijziging Decreet Uitgifte Domeingrond en de ontwerpwet Wijziging Zegelwet behandelt, waarbij grondconversie is voorgesteld. "Vanuit onze grote verantwoordelijkheid geven wij te kennen dat met dit wetsproduct het parlement groter ongerief, verwarring en ongelijkheid creëert naar de inheemsen toe. Wij dragen door deze wetgeving onze rechten op grond over aan willekeur met alle gevolgen van dien", zegt Joeroeja.

Zij wijst erop dat een ondernemer een concessie had in Powakka om aan zandafgravingen te doen. Het land heeft de ondernemer daarna aangevraagd en is nu in grondhuur aan hem uitgegeven. "De ondernemer heeft hierdoor meer rechten gehad om zijn ding te doen." De inheemse vrouwelijke gezagdragers doen een beroep op Bee om de bedoelde ontwerpwet de hamer niet te doen passeren. Zij hebben voorgesteld om de wet aan het breder publiek voor te leggen. "Wij inheemse vrouwelijke gezagdragers moeten voldoende tijd krijgen om het inhoudelijke daarvan te overwegen", benadrukt Joeroeja.

Joan van der Bosh, dorpshoofd van Pikin Poika, wijst erop dat het dorp al jaren in een grondprobleem is verwikkeld met een verkavelaar. Ze vreest ervoor dat met de grondconversie de kans groot is dat veel meer grond in het gebied aangevraagd zal worden met de bedoeling die om te zetten in eigendom. "Wij zullen dat nooit accepteren, want dat is disrespectvol naar ons toe", zegt Van der Bosh.

Zij benadrukt dat de Inheemsen geen voorstander zijn van individuele, maar van collectieve grondenrechten. Joeroeja: "Wij zijn de eerste volken van dit land en de inheemse cultuur de oudste, maar we eisen niet dat degenen die om welke reden dan ook naar dit land zijn gekomen aan ons onderdanig moeten zijn. We eisen wel respect en eerbied voor elkaars bestaan."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel