LVV en Kustwacht maken vuist tegen illegale visserij

Aangemeerde vissersboten. (Foto: LVV)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

26 Augustus 2021 22:48

Voor mij lezen
loading foto
previous Aangemeerde vissersboten. (Foto: LVV) next


De strijd tegen illegale, ongemelde en ongereguleerde (ioo) visserij in Surinaamse wateren krijgt een verenigde aanpak. Er zullen wekelijks vaarpatrouilles uitgevoerd worden door de verschillende controlerende autoriteiten onder coördinatie van de Kustwacht Suriname. In de samenwerkingsovereenkomst tussen het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de Kustwacht Suriname is er een bedrag van SRD 2.400.000 voor de Kustwacht ter beschikking gesteld.

LVV-minister Parmanand Sewdien zegt dat een effectievere aanpak van de illegale visserij prioriteit is binnen het visserijbeleid van het ministerie en dat dit initiatief een grote stap is om duurzaam beheer van de visbestanden van Suriname te garanderen.

De overige controlerende autoriteiten, met name de Marine en de Maritieme Politie bieden hun ondersteuning middels terbeschikkingstelling van manschappen en materieel. Illegale visserij vormt al jaren een ernstige bedreiging voor instandhouding van de visbestanden en bedreigt de veiligheid van de legale vissers die ook nog benadeeld worden door oneerlijke concurrentie. Door de smokkel van vis loopt de staat veel inkomsten mis, zegt de voorlichting van LVV.

De effectieve aanpak van illegale visserij moet mogelijkheden creëren voor investeringen in de visverwerking met als gevolg, meer werkgelegenheid, verhoging export en meer deviezeninkomsten Het structureel uitvoeren van de controle patrouilles kost veel geld. Voor de continuering en optimalisering is het van belang dat de nodige financiële middelen worden vrijgemaakt, geeft LVV aan.


Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel