Stichting 8 December 1982: DNA trek lering!

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

26 Augustus 2021 18:53

Voor mij lezen
loading foto
previous next


(Aangeboden)

Op initiatief van de leden A.Gajadien en I.Plein is de ontwerpwet houdende Intrekking van de gewijzigde Amnestiewet 2012, bij De Nationale Assemblee ingediend. Als stakeholder heeft de Stichting 8 december 1982 haar bijdrage geleverd op maandag 23 augustus tijdens een bespreking met de commissie van rapporteurs over onderhavig ontwerp.

De voorzitter van de stichting, Sunil Oemrawsingh, hield de commissie voor dat het goed is dat deze wet, die volgens het Constitutioneel Hof in strijd is met de grondwet en verdragen, nu aan DNA word voorgelegd ter beoordeling of intrekking wenselijk of noodzakelijk is. Tijdens de bespreking is het overduidelijk gebleken, voor wat betreft de intrekking, aan de kant van de stakeholders, men eensgezind was.

Oemrawsingh hield de commissie voor dat naast de opmerking van het Constitutioneel  Hof “dat het schonen van wetgeving van bepalingen die in strijd zijn met de grondwet of verdragen, de consistentie van wetgeving dient, en dat dat van niet te onderschatten belang is met het oog op de rechtszekerheid en de toepassing van de wet in de praktijk”; dat rechtszekerheid beoogt willekeur en ongelijke behandeling te voorkomen en dus kan worden teruggevoerd op het gelijkheidsbeginsel dat als grondrecht in de grondwet is verankerd en dat de wetgever verplicht is in acht te nemen.

Door zelf de wet te schonen van onverbindende bepalingen, helpt de wetgever de burger de wet beter te begrijpen. Oemrawsingh stelde verder dat het voornemen, de totstandkoming en de aanname van de wet van 2012 door ons hoogste college van Staat een enorme schandvlek heeft  gelegd op onze geschiedenis als land, op de moraal en ethiek van onze samenleving en op onze rechtsstaat. Erger nog, het heeft een enorme smet gelegd op de status van onze DNA. Uiteindelijk heeft het ook ons internationaal imago als land een enorme deuk bezorgd.

“De Stichting 8 december 1982  staat achter uw intentie om deze wet in te trekken, na de uitspraak van het Constitutioneel Hof. U krijgt zo de gelegenheid ons Suriname van deze smet te verschonen door onder andere verontschuldigingen aan te bieden aan het Surinaamse volk", stelde Oemrawsingh. Verder zei hij "hoop te hebben dat vooral DNA hier lering uittrekt en nimmer meer het pad van recht, rechtvaardigheid en algemeen belang van onze totale Surinaamse samenleving zal inruilen voor de bescherming van de belangen van een enkeling. Dat neemt niet weg dat u voor uzelf dient na te gaan of verontschuldigingen vanuit het hoogste College van Staat aan het Surinaamse volk op hun plaats zijn".

Stichting 8 december 1982

U kunt de brief aan De Nationale Assemblee hier downloaden.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel