Loonaanpassing EBS niet gefinancierd door toegenomen tarieven

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 Augustus 2021 18:37

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De directie van de Energie Bedrijven Suriname betreurt het ten zeerste dat de indruk zou zijn ontstaan bij delen van de samenleving dat de meeropbrengsten voor de EBS als gevolg van de toegenomen prijs voor elektriciteit, ten behoeve van haar medewerkers wordt gebruikt.

Dat is niet zo, zegt de directie in een persbericht. De looncorrectie is een terugkerende aangelegenheid binnen de het bedrijf. De grondslag hiervoor is verankerd in de geldende 'Collectieve Arbeidsovereenkomst' CAO van het bedrijf, die is gesloten tussen de directie en de vakbond, de EBS Werknemers Organisatie (Owos).

Gelet op het moment van de bereikte overeenstemming tussen de directie en de Owos en het moment waarop de nieuwe elektriciteitstarieven zijn doorgevoerd, kan allicht de indruk ontstaan dat de invoering van de reductie van de overheidssubsidie (nieuwe tarieven) mede als grondslag zou dienen voor de looncorrectie. Niets is minder waar.

Op basis van de geldende regelgeving en op instructie van de overheid worden nieuwe afspraken gemaakt en vastgelegd. In de afgelopen jaren hebben partijen elk jaar nieuwe afspraken gemaakt en vastgelegd als resultaat van de onderhandelingen. Over het algemeen treden partijen aan het begin van een kalenderjaar in onderhandeling. Om tal van omstandigheden is de cao onderhandeling voor het jaar 2021 verlaat aangevangen en hebben partijen dan ook op een verlaat moment overeenstemming bereikt.

De overheid heeft bovendien bij de bepaling van de kosten van de EBS de instructie naar het bedrijf toe gegeven dat alle bijzondere kosten die het bedrijf wenst te maken, uit besparingen moeten worden gehaald, en niet ten koste moge zijn van de verbruikers van elektriciteit. Voor het aangaan van de huidige afspraken tussen de directie en de Owos zijn als zodanig dus de besparingen aangesproken.

De directie heeft zich contractueel ertoe verbonden om volgens het gebruik binnen de organisatie, op regelmatige basis en wel jaarlijks een looncorrectie door te voeren.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel