ALERTHEID GEBODEN NA STIJGEND AANTAL COVID-BESMETTINGEN

Shoeket logo

Bron: De West

14 Augustus 2021 11:24

Voor mij lezen

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, liet vorige week weten, dat het reproductiegetal (R) met betrekking tot het aantal covid-gevallen wederom stijgt. Hij gaf daarbij aan, dat de regering deze stijging wel heel nauwgezet zal blijven monitoren.

Momenteel is de R 1.14 en dit kan een signaal zijn van een begin van een nieuwe trend van stijging. Aan de andere kant is het enige dat weerstand kan bieden tegen de toename, het aantal gevaccineerden, maar helaas stijgt de vaccinatiegraad erg langzaam, ofschoon er nu een keuze is uit verschillende vaccins. ‘’Ook voor zwangere vrouwen is er een optie om te vaccineren met het Moderna vaccin, maar ook daar zien we nog een lage bereidheid’’, aldus Ramadhin. In de afgelopen maanden zijn er ruim 270.000 prikken gezet van de verschillende vaccins, waarvan bijna 200.000 met een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin.

Dit is lange tijd als enige vaccin ter beschikking geweest in Suriname. Begin juli kon Suriname ook beschikken over Sinopharm, waarvan ongeveer 11.000 doses reeds zijn toegediend en waarvan ook twee doses gegeven worden. Van de ruim 200.000 gevaccineerden zijn ruim 75.000 volledig gevaccineerd, dus hebben reeds beide prikjes ontvangen.  Naar verwachting zullen eind september rond de 200.000 mensen in Suriname volledig gevaccineerd zijn. We zullen dan een vaccinatiegraad van rond de 40 procent bereikt hebben.

De uitdaging voor de overheid is om nu de mensen te bereiken die nog steeds weigeren zich te laten vaccineren, vanwege slechte informatie en of twijfels.

In de risicogebieden en de districten zoals Marowijne, Para, Brokopondo, Sipaliwini en Coronie, is de vaccinatiebereidheid veel minder en daarom moet er meer gedaan worden aan voorlichting en bewustwording. De vaccinatiebereidheid moet hiermee verhoogd worden, want er is nog te veel ruis, fake news, veel vragen, bezorgheden en onzekerheden.

Wij denken dat het probleem ligt bij de knelpunten en de communicatie met de mensen die nu nog twijfelen en daarop moet ingespeeld worden.

Het is niet alleen de taak van de Medische Zending in het binnenland om via communicatie de bereidheid te verhogen bij de binnenlandbewoners, maar ook de dorpshoofden en kapiteins moeten hierover worden ingelicht, zodat zij vervolgens de bereidheid vergroten bij hun gemeenschap. Minister Ramadhin heeft onlangs samen met een delegatie gesprekken gevoerd met het traditioneel gezag, dat zijn volledige ondersteuning heeft toegezegd, maar tot op heden zien wij weinig beweging in de goede richting. ‘’Wij begrijpen wél, dat bereidheid een proces is dat van persoon tot persoon verschilt, maar wij weten inmiddels ook, dat er veel meer zal moeten gebeuren om deze groep over te halen zich te vaccineren, omdat zij zich alleen focust op het negatieve van het vaccin’’, aldus minister Ramadhin.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel