Roemer: "Men komt aan mijn artistieke vrijheid en vrije mening"

Astrid Roemer. Foto: Rau?l Neijhorst
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

14 Augustus 2021 13:05

Voor mij lezen

Roemer heeft verrassend veel reacties gehad na haar Facebookbericht. "Ik schrok dat personen het durfden om aan mijn literaire prijs te komen." Daarnaast heeft zij veel ondersteuning ontvangen voor het uiten van haar vrije mening. De schrijfster zegt dat heel veel burgers zich inhoudelijk konden vinden in haar stellingname met betrekking tot de ex-president. "Ondanks het gedoe is het nooit opgekomen in mij om de post te wissen. Ik sta achter wat ik schrijf en publiceer," volhardt zij.

Roemer noemt het dwaas dat anderen zover zijn gegaan om haar literatuurprijs erbij te halen. Ze legt uit dat de Nederlandse literatuurprijs over al haar gepubliceerde werken gaat, tot het jaar 2020. "Daar zitten mijn laatste Facebookberichten in de vorm van statements echt niet bij."

Zij vindt dat men met de negatieve uitspraken aan haar artistieke vrijheid komt en ook aan het recht dat iedere burger in een democratie een eigen mening mag geven.

Dit alles heeft de schrijfster geleerd, dat het moeilijk blijft voor mensen om datgene wat zij zelf vreselijk verachten zelf na te laten en af te leren. "Mensen blijven maar dezelfde fouten maken. Vijftien burgers zijn gedood, vanwege het articuleren van hun eigen mening."

Het gebeuren zal niet maken dat Roemer wegblijft van Facebook. "Ik zal alles blijven plaatsen, waarvan ik denk dat het gebruikt kan worden door mijn geboorteland. Hiermee help ik het Surinaamse volk nadenken over het alledaagse leven en de toekomst."

Naomi Hoever

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel