President Santokhi en Stichting Wan Okasi bespreken knelpunten

President Santokhi, minister Achaibersing en het bestuur van Stichting Wan Okasi. Foto: CDS
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

14 Augustus 2021 12:04

Voor mij lezen

De Stichting Wan Okasi is niet tevreden met de maandelijkse uitkering van SRD 750 die zij ontvangt om te voorzien in hun levensonderhoud. Zij vragen dat de uitkering wordt opgetrokken naar SRD 1000 zoals de zwakke huishoudens iedere maand ontvangen. “Dit bedrag is ook niet genoeg, maar men houdt rekening met de financiële problemen waar ons land mee te kampen heeft,” zei de stichtingsvoorzitter Aniel Koendjbiharie.

De belangenorganisatie van en voor mensen met een beperking was op 12 augustus te gast bij president Chan Santokhi. Het bestuur van de stichting heeft de gelegenheid gehad om de noden kenbaar te maken aan het staatshoofd, die vergezeld was door de minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing, en Harold Pultoo, adviseur van de president. Sinds de oprichting van de stichting kampt deze met diverse problemen. Door de economische crisis in het land zijn de noden vele malen erger geworden.

Andere issues zijn dat de maandelijkse uitkering wordt stopgezet op het moment dat men AOV ontvangt. Ook wordt de uitkering van de vrouw stopgezet als twee mensen met een beperking het huwelijksbootje instappen. Mensen met een beperking hebben vaak andere aandoeningen waarvoor medische hulp nodig is.

Personen met een beperking die een Basiszorgverzekering hebben moeten nu zelf voor hun laboratorium onderzoekingen en medicamenten betalen. De torenhoge bedragen kunnen zij niet betalen, met alle gevolgen van dien. Door de vorige regering is er een eenmalige uitkering uitbetaald aan de doelgroep van SRD 675. Zij hebben graag dat de resterende maanden ook aan hen uitgekeerd worden.

Minister Achaibersing gaf de toezegging aan het stichtingsbestuur dat op zeer kort termijn naar de noden gekeken zal worden. De minister gaf aan dat er een concept wet is overhandigd aan de president over de financiële vergoeding voor mensen met een beperking. De wet zal ingediend worden bij De Nationale Assemblee ter behandeling.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel