Green Growth Suriname merkt verhoogde houtkapactiviteit

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

14 Augustus 2021 10:03

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Het is zorgwekkend als je ziet dat binnen een jaar dat we satellietgegevens hebben verzameld er gebieden zijn waar meer dan één hectare bosbedekking is verdwenen. Dat wil zeggen dat er soms meer wordt gekapt dan toegestaan.” Tot deze pijnlijke conclusie komt Lindsay Goossens, secretaris van de stichting Green Growth Suriname. De niet-gouvermentele organisatie monitort en verzamelt data van de bossen

Vanwege de toegenomen kapactiviteiten is besloten de samenwerking met Satelligence te verlengen en het monitoringsgebied te verruimen. "Omdat we met de foto's die burgers hebben geüpload in de applicatie enkele kapactiviteiten buiten de productiegordel hebben waargenomen." Green Growth Suriname maakt sinds 2019 gebruik van de diensten van Satelligence, een organisatie die kunstmatige intelligentie en radar inzet om wereldwijd ontbossing en herbebossing te monitoren.

Goossens is blij met de manier waarop de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) ondanks het beperkte budget de zaken aanpakt. Echter, het is haar opgevallen dat juist de goudconcessiehouders, die ook bijdragen aan de houtkap, niet worden gemonitord op hun kapvermogen. "SBB kan helaas niet optreden bij de houtkap die plaatsvindt binnen de goudconcessies. Er zijn daarvoor nog geen richtlijnen", klinkt het spijtig. Ze vindt dat het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer en andere instanties, zoals SBB, daarop beleid moeten maken."

De data van Green Growth Suriname kunnen volgens Goossens ook een meerwaarde hebben voor studenten en wetenschappers die bezig zijn met onderzoekingen of afstudeerprojecten in bosbeheer. Het beschikbaarstellen van de informatie zal moeten bijdragen aan onderzoek en beleid in het kader van duurzaam bosbeheer. "Voor nu hebben we nog te weinig data ter beschikking en is het belangrijk om zoveel mogelijk te verzamelen. Willen we goed beleid maken dan hebben we ook goede data nodig", aldus Goossens.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel