Bedoeling president Santokhi goed maar voorbarig

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

14 Augustus 2021 08:06

Voor mij lezen

PARAMARIBO - President Chandrikapersad Santokhi heeft te vroeg gehandeld in de kwestie van de ontslagen bondscoach Dean Gorré en de Surinaamse Voetbalbond (SVB). Volgens oud-voorzitter Louis Giskus zou het staatshoofd moeten afwachten tot de SVB de interne wegen had bewandeld. Pas daarna zou hij hoorsessies kunnen houden, maar niet mogen bemiddelen. Immers, het is bekend dat Wereldvoetbalbond (Fifa) geen politieke inmenging in bestuurlijke kwesties duldt. Om die reden moet er volgens Giskus voorzichtig te werk worden gegaan.

In een persbericht van de Communicatiedienst Suriname (CDS) staat dat Santokhi vanaf het begin nauw betrokken is met de nieuwe richting die het voetbal opgaat. De SVB is één van de eerste counterparts die zijn plannen en visie met deze regering heeft gedeeld. "Op basis hiervan is het dus meer dan billijk dat de president beide partijen aanhoort", aldus de CDS.

Samen met zijn adviseurs zal het staatshoofd partijen aansporen om in nationaal belang tot een oplossing te komen. "Aangezien de voetbalbond een autonome instantie is, zal er geen interventie komen vanuit het kabinet van de president. Zij adviseert slechts dat partijen het pad van dialoog kiezen en het Surinaams belang voorop stellen", geeft het voorlichtingsorgaan ter verduidelijking mee.

Giskus: "De president mag aanhoren, maar moet niet bemiddelen. Deze zaak is een interne aangelegenheid van de SVB en er zijn diverse structuren binnen de bond, waaronder de algemene ledenvergadering (alv) en overige actoren als de pers, het bedrijfsleven en de publieke mening." In een schrijven getekend door secretaris Faizal Abdoelgafoer heeft het SVB-bestuur woensdag de eerste en tweededivisieclubs en lidbonden uitgenodigd voor een informatiesessie op 16 augustus over de beëindiging van het contract van de technische staf van Natio.

Giskus vindt de huidige situatie ongezond voor de Surinaamse voetballerij. "Mijn conclusie is dat één partij niet de waarheid spreekt en dat is jammer, omdat de voetbalsport niet wordt gediend." De oud-voorzitter is van mening dat beide partijen hun handen in onschuld wassen en de ene stelt dat er geen beter resultaat is gehaald. Hij noemt het "een blunder" dat het SVB-bestuur Gorré al vóór de evaluatie heeft ontslagen. De evaluatie tussen de bondscoach, technisch directeur Bis Kali en SVB-bestuurslid Roy Samuels was pas op 7 augustus. De Ware Tijd heeft vernomen dat er daarbij harde woorden zijn gevallen. te ontslaan. Gorré werd al op 30 juli ontslagen. "Het hoort gewoon zo dat er eerst een evaluatie moest komen", aldus Giskus. Hij hoopt dat beide partijen in het belang van het Surinaamse voetbal hun ego aan de kant zetten en niet op hun strepen blijven staan.

Op sociale media en in gesprekken wordt de SVB ook verweten van onprofessioneel gedrag toen Clarence Seedorf het Surinaamse voetbal een handje wilde helpen. De oud-voorzitter vindt dat Surinamers zich eerst moeten informeren, omdat zij uit onwetendheid verkeerde dingen roepen. Hij doelt hiermee op het geven van de schuld aan de SVB - hij was toen voorzitter - dat Seedorf zich terugtrok uit het Surinaamse voetbal. "Seedorf had goede intenties, maar zijn uitvoerders hebben gefaald en niet de SVB", maakt de oud-voorzitter duidelijk. Giskus benadrukt dat er in de Memorandum of Understanding bepaalde punten waren opgenomen die in strijd waren met de regels van de Fifa. Zo kan een voetbalbond niet onder curatele worden gesteld van een andere organisatie.

Intussen heeft ook Seedorf zich zijdelings laten horen over de kwestie Gorré. Hij had het over het Nederlandse voetbal. "De wereldtitel in Qatar zou inspirerend kunnen werken (voor Nederland, ... red.) om verandering te brengen in onze diepste overtuigingen van het voetbalspel", zei de wereldbefaamde middenvelder. "Overtuigingen en principes die ook in Suriname weer hersteld moeten worden. De Surinaamse Voetbalbond (SVB) heeft op alle vlakken minder ervaring, maar de overeenkomst met de KNVB is het kortzichtige beleid. Bij de SVB lijkt het erop dat wanneer de juiste ingrediënten - met onder andere een goede bondscoach - aanwezig zijn om een lekkere pom met pastei te maken, er toch gewoon een hutspot uitkomt."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel