Betalingsachterstand olierekening SRD 369 miljoen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

14 Augustus 2021 05:50

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De branstofprijs die automobilisten momenteel aan de pomp betalen is marktconform. Er wordt niet meer gesubsidieerd. De prijs wordt voortaan ook bepaald aan de hand van de fluctaties van de drie tot vier weken die voorafgingen aan de vaststelling. Dat kwam vrijdagmiddag naar voren tijdens een persconferentie van de regering. Momenteel is de Staat de olieleveranciers SRD 369 miljoen schuldig aan achterstallige betalingen.

Handelsminister Saskia Walden gaf in en presentatie aan hoe de vaststelling plaatsvindt en uit welke componenten de prijs is opgebouwd. Haar presentatie kwam erop neer dat de prijs voor diesel en ongelode benzine aan de pomp eigenlijk hoger zou moeten zijn, maar dat de overheid deze nog subsidieert.

Op concrete vragen van journalisten merkte financienminister Arman Achaibersing evenwel op dat er geen sprake meer is van subsidie van de brandstof. De prijs is nu marktconform. "Er is op dit moment geen government take en geen subsidie," zei de bewindsman. Er worden marktconforme prijzen gehanteerd zonder belastingen erop.

De pompprijs bestaat heeft als componenten wereldmarktprijs en winstmarge van de oliemaatschappijen en retailers. De afgelopen maanden is de olieprijs op de wereldmarkt gestegen, gemiddeld met 10 US dollarcent per liter, wat doorwerking heeft in de prijsberekening in Suriname. De brandstofrekening is nu per maand SRD 60 miljoen. Indien gesubsidieerd zou worden zou de staat SRD 62 miljoen moeten ophoesten, zegt minister Achaibersing.

Omdat de afgelopen maanden wel werd gesubsidieerd is een schuld van SRD 369 miljoen bij de oliemaatschappijen opgebouwd. Met deze maatschappijen moet nog onderhandeld worden hoe de betalingsachterstand in te lopen. De regering is niet in staat om deze schuld in één keer af te lossen, aldus minister Achaibersing.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel