Obed Kanape nieuwe fractieleider Abop/PL

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

13 Augustus 2021 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Dat hij geen gemakkelijke tijd tegemoet gaat de komende vier jaar weet hij nu al. Hij is zich bewust van het afbrokkelende vertrouwen vanuit de samenleving en de scherpe houding van de oppositie. Toch heeft de jonge politicus veel zin in zijn nieuwe rol. Obed Kanape (27) is sinds dinsdag de nieuwe fractieleider van de Abop/PL in De Nationale Assemblee (DNA).

Kanape maakt geen geheim van zijn vele politieke ambities. Leidinggeven aan de fractie was nog, voordat hij was gekozen tot parlementari?r, één van die doelen. Maar dat het binnen zijn eerste jaar een feit zou zijn had hij nooit verwacht. Hij volgt Dinotha Vorswijk op die vorige week minister is geworden. Zelf weet de politicus niet zeker op basis waarvan de partij heeft besloten om hem deze verantwoordelijkheid te geven, maar hij vermoedt dat met name zijn durf, visie en begrip voor de huidige politieke realiteit beslissend zijn geweest.

"Ik kan de standpunten van de fractie en de coalitie goed helpen overbrengen naar de samenleving. Iedereen zou dit kunnen doen, maar er is voor mij gekozen en ik heb het aanvaard omdat ik opereer vanuit een bepaalde durf." Hoewel hij beseft dat dit een enorme uitdaging is, wil hij deze gelegenheid vooral aangrijpen om meer van het parlementaire werk te leren. "Mijn doel is om te blijven groeien en altijd te blijven leren als persoon. Dit is een goede gelegenheid om dat te kunnen doen." Nu hij is aangesteld als fractieleider sluit hij het voorzitterschap van het parlement in de toekomst niet uit.

Kanape had deze snelle groei in zijn politieke carrière in de verste verte niet zien aankomen. De taak van fractieleider denkt hij, ondanks zijn jonge leeftijd en weinig ervaring in de politiek, goed te zullen vervullen. Als jongste lid van het parlement kijkt hij terug op een succesvol eerste jaar met een aantal leermomenten. Formuleren van het juiste standpunt aan de hand van informatie die ter beschikking komt, noemt hij als voorbeeld. "Ik ga mezelf geen tien geven. Maar ik weet zeker dat ik veel ben gegroeid in het werk." Wat hem vooral is opgevallen in de afgelopen maanden is het verkeerde beeld dat sommige mensen hebben over het werk van assembleeleden.

"Ik krijg op bepaalde momenten het idee dat de samenleving verwacht dat parlemetariërs agressief moeten zijn en elkaar met politieke steekspellen moeten afmaken. Voor mij is belangrijk dat je jezelf als parlementari?r moet kunnen onderscheiden van de stijl van anderen." De politicus probeert daarom altijd goed onderbouwd zijn punt te maken tijdens zijn betoog. Wat het volk niet uit het oog moet verliezen, is dat volksvertegenwoordigers effectief en effici?nt moeten kunnen vergaderen met altijd voorop het beter maken voor de samenleving. "Het beeld dat de mensen moeten hebben is dat hier het huis van het volk is."

Dat de coalitie vaak wordt gezien als verlengstuk van de regering noemt Kanape een verkeerde opvatting. Als fractievoorzitter beseft hij ook dat op dit gebied een bijzondere taak voor hem is weggelegd om met de collega's van de fractie erop toe te zien dat het onderscheid altijd blijft. "De besluitvorming van een fractie is niet het standpunt van slechts één persoon." Volgens hem is er altijd overleg, waarna er een gezamenlijk besluit wordt genomen. Daarbij is voor hem het partijprogramma leidend. Hoewel partijvoorzitter Ronnie Brunswijk als vicepresident in De Nationale Assemblee zelf heeft aangegeven dat hij opdracht had gegeven om op een bepaalde manier te stemmen gebeurt dat volgens Kanape niet.

"We kennen hier geen bedreigingen. Niemand wordt gedwongen om op een bepaalde manier te stemmen. We weten wat onze achterban verwacht, maar tegelijkertijd moet je ook een vergelijk maken met de huidige situatie en de politieke realiteit." Hij wijst erop dat elke regering en coalitie wordt samengesteld op basis van vertrouwen. Zodra de regering dat vertrouwen niet beschaamt, moet ze kunnen rekenen op ondersteuning van de coalitie. Dat wil volgens Kanape niet zeggen dat de ideeën van de assembleeleden niet worden meegenomen.

"We zijn geen verlengstuk van de regering. Het parlement is geen poppenkast." Hoewel dat niet voor de hand ligt, is het volgens hem niet uitgesloten dat hij ooit zal stemmen tegen een voorstel van de regering. Als nieuwe fractieleider weet Kanape dat de fractie politiek-strategisch "hard" zal worden ingezet. Wat hij daarmee bedoelt, wil hij niet zeggen. De standpunten en kritiek van de Abop/PL-fractie zullen in de komende tijd ook met de "nodige emotie" onder zijn leiding worden gepresenteerd.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel