Pres Juriaantje betuigt spijt

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

2 Augustus 2021 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Stand-up comedian Cleon ‘Pres Juriaantje’ Juriaans is onlangs negatief in de pers gekomen nadat bekend werd dat hij een van de personen is die heeft betaald voor het krijgen van een vals Covid-19-vaccinatiebewijs. Hij beweert onder druk van zijn persoonlijke omstandigheden te hebben gehandeld. Indien hij niet gevaccineerd was zoals zijn werkgever verlangde moest hij op eigen kosten elke maandag een negatieve coronatest overleggen. Anders mocht hij niet naar het werk. Op een gegeven moment zwichtte hij voor een aanbod om tegen betaling aan een vaccinatiebewijs te komen.

Hij heeft spijt van deze handeling. Behalve dat hij in opspraak is geraakt is hij door zijn werkgever ontslagen. Juriaans zegt de consequenties van zijn fout te aanvaarden. "Uiteindelijk heb ik m'n straf gehad, nu ben ik brodeloos", zegt hij aan de Ware Tijd. "Ik voelde me wanhopig. Ik heb echt spijt van wat ik heb gedaan. Ik biedt daarom mijn verontschuldigingen aan de samenleving aan en raadt burgers aan mijn voorbeeld niet te volgen", voegt Juriaans er aan toe.

Hij geeft aan dat hij evenals andere medewerkers door de werkgever werd voorgehouden dat vanaf 10 juli alle personeelsleden tegen het Covid-19-virus gevaccineerd zouden moeten zijn om nog toegang te hebben tot de bedrijfslokaties. Wie dat niet deed moest anders elke maandag een negatieve PCR-test overleggen. De swab-kosten van 50 Amerikaanse dollar per keer moesten zelf gedekt worden. "Ik heb het geld niet om elke maandag vijftig US dollar uit te geven aan een PCR-test en dat heb ik mijn manager ook voorgehouden".

Juriaans besloot zich toen bij het BOG te laten testen die kosteloos de testen uitvoert. De uitslag wordt wel pas na twee dagen meegedeeld, echter de geteste persoon krijgt geen bewijs van een negatieve uitslag. Voor de werkgever was dat geen werkbare oplossing. Die wilde de uitslag zwart op wit, vandaar dat medewerkers werden geadviseerd bij een particuliere instelling te testen, waar wel een bewijs werd afgegeven aan de belanghebbende. Juriaans kreeg alleen de eerste keer na lang aandringen een bewijs van BOG. Hem werd echter voorgehouden dat het geen garantie was dat hij bij een volgende test weer een bewijs zou krijgen.

Na ruim een week niet aan het werk te zijn geweest werd hij weer toegelaten tot het bedrijf. Daar werd hij door een security-medewerker benaderd om tegen betaling aan een vaccinatiebewijs te komen. Hij werd vervolgens in contact gebracht met de personen die dat konden regelen. "Ik heb eerlijk gezegd niet verder nagedacht over de mogelijke consequenties. Voor 70 euro kon ik een vaccinatiebewijs krijgen waardoor ik niet elke maandag 50 US dollar hoefde uit te geven en gewoon zonder problemen naar het werk gaan", aldus Juriaans.

Hij stelt in een moment van onbedachtzaamheid te hebben gekozen voor financiële zekerheid van zijn gezin. "Ik wilde mijn baan niet kwijtraken. Ik heb een hoogzwangere vrouw die elk moment kan bevallen, ik moet elke maand de huishuur betalen en ik heb andere vaste lasten", zegt Juriaans. Hij voelt zich als werknemer in de steek gelaten door de overheid, omdat deze naar zijn zeggen, geen bescherming biedt aan werknemers die zich om hun moverende redenen niet willen vaccineren.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid erkent dat er een grote druk wordt gelegd op werknemers door werkgevers om zich te laten inenten. Hij geeft evenwel met klem aan dat geen enkele medewerker mag worden verplicht. "Het moet uit vrije wil gebeuren". Juriaans zegt in tegenstelling tot wat door sommigen wordt beweerd nimmer burgers uit zichzelf te hebben opgeroepen zich te laten vaccineren. Hij zegt zegt bij zijn werk als presentator op de televisie steeds aan het einde van de uitzending een zin hebben moeten oplezen waarin kijkers worden geadviseerd het coronaprikje te nemen. "Dat moest ik gewoon in opdracht van mijn werkgever oplezen, niet omdat ik daar achter stond".

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel