VS neemt tanker in beslag voor omzeilen sancties

Washington zegt dat dat de M/T Courageous naar verluidt werd gebruikt om olieproducten over te brengen naar Noord-Koreaanse schepen en om rechtstreekse zendingen te maken naar de Noord-Koreaanse haven van Nampo. (Foto via AFP)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

1 Augustus 2021 14:45

Voor mij lezen
loading foto
previous Washington zegt dat dat de M/T Courageous naar verluidt werd gebruikt om olieproducten over te brengen naar Noord-Koreaanse schepen en om rechtstreekse zendingen te maken naar de Noord-Koreaanse haven van Nampo. (Foto via AFP) next


De Verenigde Staten heeft een olietanker in beslag genomen die eigendom is van Singapore en die werd gebruikt om olie te leveren aan Noord-Korea in strijd met internationale sancties, aldus het ministerie van Justitie. Een federale rechter in New York vaardigde een verbeurdverklaring uit en machtigde de VS om de M/T Courageous, die zich momenteel in Cambodja bevindt, in eigendom te nemen.

Het schip, dat een capaciteit heeft van 2.734 ton, is gekocht door de Singaporese staatsburger Kwek Kee Seng, die volgens een verklaring van het ministerie van Justitie van vrijdag nog steeds op vrije voeten is.

Volgens de verklaring werd het schip naar verluidt gebruikt om olieproducten over te brengen naar Noord-Koreaanse schepen en om rechtstreekse zendingen naar de Noord-Koreaanse haven Nampo te maken.

"Er zijn strafrechtelijke aanklachten wegens samenzwering om economische sancties tegen Noord-Korea te ontduiken en samenzwering tegen het witwassen van geld hangende tegen de vermeende eigenaar en exploitant van de Courageous, Kwek Kee Seng, een Singaporese onderdaan die nog steeds op vrije voeten is”, aldus de verklaring die de officiële naam van de Democratische Volksrepubliek Korea gebruikte.

In de verklaring staat niet waarom de aanklacht tegen Kwek nog niet was ingediend meer dan een jaar nadat het schip in beslag was genomen. Er staat wel dat een federale rechtbank in New York vrijdag een verbeurdverklaring had uitgesproken over het schip.

Noord-Korea is onderworpen aan sancties van de Verenigde Naties en andere internationale sancties voor zijn kernwapen- en ballistische raketprogramma's. De sancties beperken de invoer van olie en andere producten.

Volgens de verklaring van het ministerie van Justitie is de M/T Courageous gedurende een periode van vier maanden tussen augustus en december 2019 illegaal gestopt met het verzenden van informatie over zijn locatie. Gedurende deze tijd toonden satellietbeelden dat het meer dan US$ 1,5 miljoen aan olie overdroeg aan een Noord-Koreaans schip, de Saebyol.

De Cambodjaanse autoriteiten hebben de tanker in maart 2020 op bevel van de VS in beslag genomen en hebben de Courageous daar sindsdien vastgehouden.

De verklaring zei dat betalingen om de Courageous en de olie te kopen werden gedaan met Amerikaanse dollars via onwetende Amerikaanse banken, in strijd met de Amerikaanse wet en VN-resoluties.

"Kwek en zijn mede-samenzweerders in het buitenland probeerden deze transacties te verhullen die sancties ontwijken, onder meer door dekmantelbedrijven te gebruiken om de aard van de transacties te verhullen", klinkt het. In de verklaring werden geen mede-samenzweerders genoemd.

De betrekkingen tussen Washington en Pyongyang zijn gespannen, waarbij de minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea in juni alle gesprekken met de VS uitsloot en zei dat een dergelijke dialoog "ons nergens toe zou brengen".

De onderhandelingen tussen de twee landen zijn al lang vastgelopen over de internationale sancties die zijn opgelegd aan de nucleair bewapende staat en wat Noord-Korea zou moeten opgeven in ruil voor de opheffing ervan.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel