Brazilië: Dagelijkse gemiddelde Covid-doden onder de 1000

Een gezondheidswerker dient een dosis van een Covid-19-vaccin toe tijdens een massale vaccinatie op het eiland Ilha Grande, een van de beroemdste toeristische plekken in de deelstaat Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto: Reuters)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

1 Augustus 2021 06:51

Voor mij lezen
loading foto
previous Een gezondheidswerker dient een dosis van een Covid-19-vaccin toe tijdens een massale vaccinatie op het eiland Ilha Grande, een van de beroemdste toeristische plekken in de deelstaat Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto: Reuters) next


Het zevendaagse gemiddelde van coronavirusgerelateerde sterfgevallen in Brazilië is voor het eerst sinds januari onder de 1.000 gekomen, sinds een brute tweede golf van de pandemie de natie in zijn greep kreeg. Het land heeft meer dan 19,8 miljoen gevallen van Covid-19 en meer dan 555.400 doden geregistreerd sinds het begin van de crisis, volgens gegevens van de Johns Hopkins University. Het is het op één na hoogste dodental ter wereld na de Verenigde Staten.

Met 910 extra sterfgevallen geregistreerd in de afgelopen 24 uur, meldde Brazilië volgens het ministerie van Volksgezondheid de afgelopen week gemiddeld 989 dagelijkse sterfgevallen. De laatste keer dat het cijfer onder de 1.000 lag, was op 20 januari, toen het op 981 stond.

Hoewel het aantal sterfgevallen en infecties door Covid-19 de afgelopen weken is gedaald en het aantal vaccinaties is toegenomen, waarschuwen gezondheidsexperts dat er een nieuwe golf op komst kan zijn, deels door de verspreiding van de zeer besmettelijke Delta-variant. Tegelijkertijd werd de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, een coronavirusscepticus die de ernst van Covid-19 blijft bagatelliseren, geconfronteerd met toenemende druk om verantwoording af te leggen over zijn aanpak van de crisis.

Duizenden protesteerden deze maand in verschillende steden in het hele land om de afzetting van de president te eisen – een stap die volgens een recente peiling de steun heeft van een meerderheid van de Brazilianen.

Een senaatscommissie startte in april een onderzoek naar de manier waarop Bolsonaro het coronavirus aanpakte, inclusief of zijn regering de pandemie politiseerde en nalatigheid toonde bij haar inspanningen om Covid-19-vaccins te kopen.

Sindsdien wordt Bolsonaro ervan beschuldigd niet te hebben gehandeld naar vermeende onregelmatigheden bij een inkoop van vaccins uit India. Hij wordt ook geconfronteerd met beschuldigingen dat hij betrokken was bij een plan om de salarissen van zijn assistenten af ??te romen toen hij als federale afgevaardigde diende. De president heeft alle beschuldigingen ontkend.

Ondertussen, na een langzame en chaotische start van de uitrol van de coronavirusvaccinatie, heeft Brazilië het tempo van de inentingen opgevoerd en sinds juni meer dan 1 miljoen prikken per dag geregistreerd.

Tot op heden hebben meer dan 100 miljoen mensen ten minste één dosis gekregen, terwijl 40 miljoen als volledig gevaccineerd worden beschouwd.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel