DNA-lid Debie bezorgd over wijziging Wet omzetbelasting

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

31 Juli 2021 08:19

Voor mij lezen

VHP-assembleelid Rajinder Debie is zeer bezorgd over de wijziging van de Wet omzetbelasting 1997. Hij gaf tijdens zijn spreekbeurt in het parlement aan, dat deze wet reeds op 20 januari van dit jaar was gewijzigd om het tarief van invoer van tien naar twaalf procent te brengen.

Nu wordt voorgesteld om ook de tarieven voor de levering van goederen te brengen op twaalf procent. Er is ook hier een verhoging van twee procent. Verder is voorgesteld om het tarief voor het verrichten van diensten te brengen van acht procent naar twaalf procent wat neerkomt op een verhoging van vier procent.

Hij geeft aan dat bij bestudering van de memorie van toelichting (MvT) de regering aangeeft dat zij hiertoe ook besloten heeft vanwege het feit de omzetbelastingtariefstructuur van Suriname in overeenstemming te brengen met de regio. Dus behalve als inkomstenverhogende maatregel de omzetbelastingtariefstructuur in overeenstemming te brengen met de regio, dus het Caribisch gebied.

Dit komt erg storend over bij DNA-lid Debie en grote delen van de samenleving. "Nogmaals het komt erg storend en soms pijnlijk over. Want de vraag die dan hier direct rijst is waarom dan ook niet de lonen in het land in overeenstemming brengen met de loonstructuur in de regio. Waarom alleen omzetbelastingtarieven," merkt Debie op.

Debie heeft de regering gevraagd om deze vergelijkingen met de regio achterwege te laten en dit dan ook in MvT te vervangen. "Het prikkelt de samenleving. Het volk heeft het moeilijk nu. De prijzen zullen met deze aanpassing van de tarieven omhooggaan. Minister houdt u het alleen op inkomstenverhogende maatregel in de MvT, want ook bij de EBS-tarieven wordt constant verwezen naar de regio," aldus Debie.

Tevens is ook aangegeven dat in het Herstelplan en het Memorandum of Economic and Financial Policies, is opgenomen de doorvoering van “A 2 percentage points increase in the sales tax on goods and services.” Nu wordt het diensten (services) tarief gebracht van acht naar twaalf procent en dit is vier procent meer in plaats van twee procent. Debie vraagt aan de minister van Financiën en Planning om dit nader te verklaren.

Verder wordt in de memorie van toelichting aangegeven dat "deze wijziging ook dient gezien te worden als een voorloper van de invoering van de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW). Dit is inderdaad in DNA goedgekeurd middels het Herstelplan en het Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP) om per ingaande 1 juli 2022, dus over een jaar de BTW in te voeren en omzetbelasting af te schaffen.

Debie heeft aangegeven dat tijdens de algemene politieke beschouwingen van 2021 de fractieleider van de regeringscoalitie, Asiskumar Gajadien, had betoogd dat het invoeren van een sales tax of verbeterd systeem van omzetbelasting veel makkelijker en sneller doorgevoerd kan worden dan een uitgebreide BTW, waardoor de vruchten ook sneller binnenkomen op de staatsbalans. Hij zei ook dat in het verleden miljoenen zijn uitgegeven ter voorbereiding van de BTW, maar de BTW is nooit uitgevoerd. Dit is ook de mening van Debie, want hij zegt, het is weggegooid geld.

In dit kader wil Debie graag de mening horen van de minister van Financiën en Planning. Is hij met de fractieleider eens dat een verbeterd OB systeem beter is dan een dure BTW? Gaat het mogelijk zijn om met een verziekt apparaat, dat corruptiegevoelig is om de BTW per juli 2022 in te voeren?

Debie heeft aangegeven, dat momenteel zelfs met de COVID-19-vaccinatiekaarten worden gefraudeerd, en dat bepaalde leden van het Korps Politie Suriname zelfs steekpenningen nemen, wat zal er dan met de BTW gebeuren?

Jerrel Harderwijk

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel