Twinningproject AMIT onderdeel verbeterde mondgezondheid

De heringerichte sterilisatieruimte. (Foto's: SJTV)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

30 Juli 2021 18:52

Voor mij lezen
loading foto
previous De heringerichte sterilisatieruimte. (Foto's: SJTV) next


De officiële opening van de gerenoveerde sterilisatieruimte van de Stichting Jeugdtandverzorging Suriname (SJTV) vond woensdag plaats. De upgrading is gebeurd met middelen van de Twinningfaciliteit Nederland. Er zijn ook twee nieuwe sterilisatoren (autoclaven), een schudmachine en apparatuur om hoekstukken te kunnen reinigen, aangeschaft. De opleiding van SJTV beschikt nu over een eigen röntgencabine.

Binnen het project is samengewerkt met het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO). Het Twinningproject Actieve Minimale Interventie Tandheelkunde (AMIT) had als doelstelling de mondgezondheid van de bevolking te verbeteren op een minimale-invasieve, doch hoog effectieve manier door de focus te verleggen van curatie naar preventie.
 
De samenwerking tussen de Surinaamse en Nederlandse partners heeft geleid tot verbetering van de kwaliteit van het onderwijs, beter opgeleide mondzorgprofessionals en het tillen van tandheelkundig onderwijs naar een hoger niveau, zegt de voorlichting van de SJTV.

Om de gedeelde visie van de partners te realiseren is besloten samen de AMIT-gedachte te implementeren in het nieuwe vierjarige concept van de Opleiding tot Oral Health Therapist (OHT), voorheen de driejarige opleiding JTV. Zowel SJTV als het CTM zullen het ‘AMIT concept’ in de curricula van beide onderwijsinstellingen, dus zowel in Suriname als in Nederland, opnemen.

De studenten zullen op de nieuwe opleiding leren om zoveel als mogelijk meer preventief te werken (handelingen om te voorkomen) in plaats van curatief (handelingen die genezend werken). De reeds bestaande preventieprogramma’s zullen voortgezet, verder verbreed en verdiept worden. Vooral op microniveau zullen er nu preventieprogramma’s ontwikkeld worden “op maat”, licht de SJTV-voorlichting toe.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel