COLUMN: Zonder aanzien des persoons

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

28 Juli 2021 14:00

Voor mij lezen

Wanneer ik soms sommige verhalen tegenkom, vraag ik mezelf in gemoede af hoe mensen op bepaalde ideeën komen. Van alles en nog wat krijgt in de crisistijd waarin we leven een financiële waarde. Dat een hebzuchtige, crimineel ingestelde verpleegkundige tegen betaling vaccinatiebewijzen afgeeft aan personen die niet zijn gevaccineerd, kan ik me iets bij voorstellen. Criminelen zien of vinden in alles wel een mogelijkheid om blad te maken.

Maar dat mensen die - naar ik vermoed - bij hun volle verstand zijn aan een dergelijke zwendel meewerken en grif betalen om op papier gevaccineerd te zijn tegen Covid-19 gaat wel mijn verstand te boven. Ik probeer mij een voorstelling te maken wat ze zouden doen als het beestje bij ze aanklopt. Gaan ze eventjes hun vaccinatiebewijs tevoorschijn halen om het virus te tonen van 'kijk ik ben geprikt?' Geloven ze dat alleen het hebben van dat papiertje hen zal beschermen om niet besmet te raken? Hebben deze mensen niet door dat hun domheid ze geld kost en misschien ook hun leven? Als je niet wil vaccineren, waarom wil je wel het vaccinatiebewijs?

Zoals collega Gerold enkele weken geleden de ex-president Bouterse citeerde die ooit zei dat "wie denkt dat wijsheid duur is, weet niet hoe duur domheid is". Dat begin ik ook sterk te geloven. Wat mij betreft worden niet alleen de personen die geld hebben aangenomen om de vaccinatiebewijzen af te geven hard aangepakt, maar ook de mensen die betaald hebben. Zonder aanzien des persoons. Letterlijk en figuurlijk werd gesold met de gezondheid van de totale samenleving. Laat grondig onderzocht worden hoeveel doses vaccin zijn verkwanseld en laat alle betrokkenen elk minstens het tienvoudige daarvan aan boete betalen of voor een paar maanden de bak in gaan.

In India heeft een groep zwendelaars ook een soortgelijke stunt uitgehaald door mensen te laten betalen denkende dat ze gevaccineerd werden, terwijl hen slechts een beetje infuusvloeistof in de bovenarm werd gespoten. Niemand wil het virus oplopen. Zeker niet nu er besmettelijkere en dodelijkere varianten opduiken, maar niemand wil ook blootgesteld worden aan de ziekte, omdat onverantwoordelijken er Russische roulette mee spelen. Dit soort deviant gedrag moet resoluut afgestraft worden. En dat kan alleen door rigoureuze sancties. Hetzelfde geldt voor de mensen die sjoemelden met toestemmingsbewijzen voor buitenlanders om naar Suriname te mogen afreizen. Harde maatregelen treffen, zonder aanzien des persoons.

ivancairo@yahoo.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel