COMMENTAAR: Eigen taal

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

28 Juli 2021 12:00

Voor mij lezen

DE MEDISCHE ZENDING gooit een nieuw initiatief in de strijd om de traditionele gezagsdragers en hun gemeenschappen bewust te maken van de noodzaak zich te laten vaccineren tegen Covid-19. Er worden missies naar nederzettingen van marrons en inheemsen gestuurd waarbij de mensen in hun eigen taal of dialect worden voorgelicht over besmettelijkheid van het virus en de vaccins die beschikbaar zijn in Frans-Guyana en Suriname.

Het initiatief is toe te juichen omdat veel marrons en inheemsen zich blijven verzetten tegen vaccinatie en het besmettingsgevaar en de gevolgen niet onder ogen zien. Wat onmiddellijk de aandacht trekt is dat waar in Paramaribo de wijze van voorlichting faalt, de Medische Zending de koe bij de horens vat: de mensen tekst en uitleg geeft in hun eigen taal over de complexiteit van de aanpak van het virus. Beleidsmakers gaan hardnekkig door met gebruik van 'hoge' Nederlandse woorden en ingewikkelde medische gevolgen die kleven aan het onderwerp, zonder te beseffen dat de boodschap het ene oor ingaat en het andere oor uit.

Hoewel een gevoel van onzekerheid kenners van de Surinaamse samenleving bekruipt over de effectiviteit van de boodschap, zou op z'n minst een quick scan moeten worden gemaakt waaruit de effectiviteit blijkt. Dan zal aan het licht komen dat niet het vele goed is, maar het goede veel. Nauw betrekken van de samenleving is een uitmuntende strategie. Steeds meer mensen in de kustvlakte lijken misschien door het dodental wakker geschud te zijn en melden zich voor vaccinatie. Maar de wijze waarop gezondheidsvraagstukken door bewoners van het binnenland worden opgelost blijft zorgen baren.

Overheidsfunctionarissen beroepen zich op de grote invloed van sociale media op misvattingen over het virus en de werking van vaccins. Daar is geen onderzoek naar gedaan. Nu de gemeenschappen dichterbij de realiteit worden gebracht door hen te betrekken bij het proces, kan de achterdocht worden opgeheven. Het is niet netjes om besluiten te nemen over de mensen, maar daar zonder die mensen. Planners van de vaccinatiecampagne gaan voorbij aan vaste gebruiken in het achterland bij de bestrijding van ziekten en ziektebeelden. Met de aanpak van de Medische Zending is een nieuwe weg ingeslagen die hoop geeft op tastbaardere resultaten: geen doden en geen uitbreiding van het aantal besmettingen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel