Zwangere vrouwen worden ingeënt met Moderna-vaccin

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Zwangere vrouwen mogen zich vanaf gisteren laten vaccineren met het Moderna-vaccin. Suriname heeft 10.000 doses van dit vaccin ontvangen. Het grootste deel is gereserveerd voor vrouwen die in verwachting zijn. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid gaf aan, dat dit project een landelijk karakter zal krijgen. Er zal via de verschillende RGD poli’s en huisartsenposten informatie verstrekt worden aan de samenleving. Het vaccin is veilig verklaard door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit vaccin zal ook het ongeboren kind beschermen.

Vanaf dit moment is het van eminent belang dat de huisartsen vooral zwangere vrouwen goed begeleiden, voordat zij zich laten vaccineren. Er is genoeg informatie beschikbaar, waardoor de opkomende moeders zich geen zorgen hoeven te maken. De huisartsen zullen eerst zwangere vrouwen moeten informeren over de gezondheidskansen van zowel de moeder als het kind na de vaccinatie.

Volgens Vinanda Ramlakhan, huisarts en focal point eerste lijn van het ministerie, zijn zwangere vrouwen een risicogroep, waarbij de kans bestaat dat de moeder het leven laat als zij positief test op het coronavirus. Vandaar dat de regering zowel moeder als kind wil beschermen. Er zijn eerder moeders overleden aan de gevolgen van COVID-19, na de bevalling van hun kind. Dit is de reden waarom de overheid zich vooral voor deze groep sterk wil maken.

Voor de eerste gevaccineerde moeder was de keus snel gemaakt om zich te laten inenten. Voor haar is belangrijk dat zij en haar kind nu beschermd zijn van de hevige gevolgen van het virus. Verpleegkundig directeur van het ’s Lands Hospitaal, Suze Holband, gaf aan dat zij positief geteste zwangere vrouwen heeft gekregen op de afdeling.

De meeste van deze vrouwen hebben het moeilijk gehad met de COVID-19-symptomen. De afgelopen week zijn zes positief geteste zwangere vrouwen opgenomen. Als vrouwen in verwachting zijn, kunnen zij last krijgen van benauwdheid. Het is daarom aan te raden, dat zij zich laten vaccineren.

De zwangere vrouwen kunnen zich vanaf acht uur ’s morgens tot twaalf uur 's middags laten vaccineren. Het maakt niet uit hoeveel maanden de moeder al in verwachting is, zij mag zich laten vaccineren. Hoe eerder hoe beter voor moeder en kind. De vaccinatiecampagne voor deze groep is mogelijk gemaakt door vrijwilligers, medische studenten en artsen.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait