Verzetzaak Bouterse gaat vrijdag voor

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

De verzet zaak in het 8 decemberstrafproces wordt vrijdag voortgezet door de Krijgsraad. De zaak die om 09.00 uur aanvangt staat voor requisitoir. De zitting van de verzetzaak tegen het uitgesproken vonnis in de 8-decemberstrafzaak op 30 april had een korte duur. Desi Bouterse heeft namelijk gebruikgemaakt van zijn zwijgrecht. Het gebruikmaken van zijn zwijgrecht is als een klap op de vuurpijl gekomen.

De advocaat van Bouterse, Irvin Kanhai, had tijdens die zitting aangegeven geen behoefte te hebben aan het oproepen van getuigen. Bouterse heeft de Krijgsraad voorgehouden, dat hij blijft bij alle eerder afgelegde verklaringen. De president van de Krijgsraad heeft toen besloten, nadat de verdachte zich heeft beroepen op zijn zwijgrecht, gebruik te maken van drie processtukken.

Het betreft het verhoor bij de rechter-commissaris, zijn statement in november 2020 op de eerste dag van de zitting en de stukken die in het dossier zijn. De zaak was aanvankelijk uitgesteld naar 31 mei, maar vanwege de COVID-situatie werd die tot nader order uitgesteld.

Zaak Van Trikt en zakenpartner Agnoe
De rechtszaak tegen de ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) Robert van Trikt en zijn zakenpartner Ashween Angnoe, staat deze week eveneens op de rol en wel op donderdag om 09.00 uur. De zaak staat voor pleidooi.

In deze zaak heeft hoofdofficier van Justitie, Cynthia Klein, tegen Van Trikt twaalf jaar geëist met een geldboete van totaal SRD 500.000, subsidiair achttien maanden hechtenis en tegen Agnoe vijf jaar met een geldboete van SRD 150.000, subsidiair twaalf maanden hechtenis.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft eveneens verbeurdverklaring geëist van het onroerend goed te weten Orion Capital Investment NV, gevestigd aan de Krakalaan en verbeurdverklaring van het voertuig van het merk Range Rover, dat bij de verdachten in beslag is genomen. Ook is geëist een vordering te leggen op Van Trikt en Agnoe, waarbij ze verplicht worden gesteld om een bedrag van 625.000 euro te betalen.

Van Trikt en Agnoe worden bijgestaan door raadsman Kanhai. Die gelooft niet dat zijn cliënten steken hebben laten vallen. Er zou eventueel sprake kunnen zijn van administratieve slordigheden.

Zaak voormalig CBvS-directielid Hausil
De zaak van Faranaaz Hausil, ex-directeur Legal, Compliance and International Affairs bij de CBvS, gaat eveneens op 29 juli voor om 11.00 uur. De zaak staat voor repliek, laat Marjory Sanches, coördinator Communicatie Hof van Justitie, weten. Het OM heeft vier jaar geëist tegen Hausil met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Ook is een geldboete van SRD 100.000 subsidiair tien maanden hechtenis en haar gevangenhouding geëist.

De advocaten hebben hun pleidooi gehouden en eisen dat hun cliënt wordt vrijgesproken en het OM niet ontvankelijk wordt verklaard. Er is door de raadsmannen Murwin Dubois en Raoul Lobo vrijspraak geëist, omdat ze van oordeel zijn dat er gebrek is aan bewijs en ook de samenwerking met medeverdachten in de CBvS-zaak niet tot uitdrukking is gekomen.

Zaak ex-financiën minister
De zaak tegen de ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, die aanvankelijk ook donderdag behandeld zou worden, is verschoven naar 5 november. Er zou in deze zaak een uitspraak door de rechter worden gedaan. De reden voor het uitstel is niet bekend.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait