Column: Belfort laat zich niet als een varkentje wassen

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loading foto
previous Edward Belfort en ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk te Guyaba (Boven Suriname) op de bromfiets tijdens de verkiezingscampagne. (Foto: collectie Belfort) next


ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk - Bigi Bravo - was de enige man in de geel-zwarte partij die Edward Belfort aankon. Hij zorgde ervoor dat Tigri Barba in het gareel bleef en toch nog kwam opdagen op belangrijke vergaderingen. Die amicale periode is echter voorbij. Hij zal nooit meer samen op de bromfiets zitten met Bigi Bravo, want de partijvoorzitter is nu vicepresident. Hij rijdt met loeiende sirene in een lange colonne die niet bijgehouden kan worden door een bromfiets. Bovendien heeft hij een eigen legertje van veiligheidsmensen dat mensen op afstand houdt.

Belfort had vóór de verkiezingen gedroomd dat de Almachtige hem had voorbestemd om president van de Republiek Suriname te worden. Deze droom is niet uitgekomen, omdat VHP-voorzitter Chan Santokhi die plek heeft ingenomen. Immers, zijn partij heeft de meeste zetels gekregen. De ABOP kreeg wel de tweede plek en het voorzitterschap van De Nationale Assemblee. Beide plekken werden geclaimd door Bigi Bravo "om de weg te plaveien". Eerst werd hij Assembleevoorzitter en liet daarna de stoel voor partijgenoot Marinus Bee. Tot fractieleider van de ABOP werd Dinotha Vorswijk, die pas was komen kijken, gekroond. En nu mag ze zelfs de portefeuille van ex-minister Diana Pokie hebben.

De man die op de partijvoorzitter na de meeste stemmen kreeg bij de afgelopen verkiezingen, zit op de reservebank. Hij is geen president, geen vicepresident, geen minister, geen directeur geworden van EBS, Staatsolie of Grassalco. En dat, terwijl hij minister van Justitie & Politie was en voor de tweede termijn gezorgd heeft voor een zetel voor de ABOP in Paramaribo. Het moet toch ergens diep knagen dat de partijvoorzitter hem - zo een gekwalificeerde man met ervaring en meester van het recht - op deze manier behandelt.

Belfort heeft zich berust in deze situatie, want hij heeft een belangrijke troef in handen. In De Nationale Assemblee kan niemand hem weghalen. Hij is voor vijf jaar gekozen. Hij is de grootste criticus van de regering geworden en stopt met zijn kritiek de NDP en de BEP in zijn zak. Van de oppositie wordt er kritiek verwacht, maar van een coalitielid dat ongezouten zijn mening uit, is nieuw. En als het op stemmen aankomt, kan de coalitie niet rekenen op de stem van dit lid, dat rond die tijd ervoor zorgt dat hij niet in de vergaderzaal is.

Het is een feit dat Belfort geen blad voor de mond neemt. Eerst leverde hij de meeste kritiek op de president, maar nu spuwt hij ook openlijk zijn gal over Bigi Bravo. Hij keurt diverse handelingen van de regering categorisch af en laat zich de mond niet snoeren. Belfort geeft de coalitie nu reeds grote problemen, maar de situatie zal verergeren naarmate het IMF-programma/Herstelplan worden uitgevoerd. Er zijn al enkele clashes geweest tussen VHP-fractieleden en Belfort. De VHP stelt zich op het standpunt dat ABOP het varkentje moet wassen.

Over vier jaar zal het volk weer aan de beurt zijn. Dan zullen er heel wat varkentjes worden gewassen. Het volk is ontevreden, ongelukkig, gedeprimeerd, teleurgesteld, verarmd en gaat steeds kopje onder in de ellende. En dit regeerjaar zal de buikriem nog strakker aangetrokken worden. Het is te hopen dat het sociale vangnet sterk en groot genoeg is om de vele sociaal zwakkeren op te vangen.

Nita Ramcharan
https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait