Haitiaanse landbouwers in Saramacca organiseren zich

Enkele Haïtiaanse boeren uit Saramacca die zich hebben gebundeld. Foto: BIC Saramacca
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

26 Juli 2021 21:39

Voor mij lezen

Het district Saramacca telt ongeveer honderdvijftig Haïtiaanse landbouwers, die zich op fulltime basis bezighouden met het verbouwen van groenten en aardvruchten. De meeste van deze landbouwers werken op percelen, die zij hebben gehuurd van Surinamers of in partnerschap met de perceelhouders. Dit komt doordat zij veelal niet beschikken over de Surinaamse nationaliteit om in aanmerking te komen voor percelen.

De initiatiefgroep onder leiding van Manicel Simon heeft gisteren een onderhoud gehad met de districtscommissaris (dc) van Saramacca, Sherin Bansi-Durga in het bijzijn van het DNA-lid Radjinder Debie, om de problemen die zij dagelijks ondervinden bij het uitoefenen van het beroep te bespreken. Vooral vanwege het feit dat zij aan de rand van de samenleving leven en produceren. Deze groep van landbouwers ontbeert elke vorm van voorlichting.

Ondersteuning
De dc heeft de organisatie alle steun toegezegd, omdat zij bekend is met de bijdrage die deze groep van boeren levert in het district en aan de Surinaamse economie. Een heikelpunt in deze is en blijft volgens een van de woordvoerders van de Haïtianen Frannses Horacius het feit dat een bepaalde politicus hun in het openbaar heeft uitgemaakt voor profiteurs en als te zijn honden die pinaren in hun land van herkomst.

"Den pina lek' dagu in Haïti," werd gezegd. Horacius gaf verder aan dat deze groep van landbouwers ook groenten voor de export produceren, maar de exporteurs geen Haïtianen zijn noch minder de vele standhouders onder de markt die de producten verkopen. Surinamers pinaren nu ook, maar daarom zijn zij toch geen dagu's, merkte zij op.

Bijdrage
Dc Bansi-Durga heeft de organisatie als vertegenwoordiger van de regering in het district aangegeven, dat dit niet de mening en standpunt is van de regering-Santokhi. Integendeel is de regering zeer ingenomen met de bijdrage die deze groep van landbouwers levert aan het land en de economie in deze moeilijke tijd.

Onlangs heeft minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) op bezoek bij de dc in verband met een vergadering met de Agrarische Adviesraad Saramacca, gevraagd om de Haïtiaanse boeren volledig te betrekken bij het te voeren beleid. De organisatie is dan ook gevraagd een lid af te vaardigen om zitting te nemen in dez agrarische adviesraad.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel