Palumeu kreunt onder impact Covid-19 en wateroverlast

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 Juli 2021 10:04

Voor mij lezen

PARAMARIBO - "We hopen dat het toerisme snel weer op gang komt. We hebben echt niets meer. Ook onze kostgrondjes zijn door wateroverlast ondergelopen." Aan het woord is Bryan Pakome van het inheemse dorp Palumeu.

De plek is al decennialang een trekpleister voor toeristen die via Mets het dorp bezochten. Door de Covid-19-pandemie is dat weg komen te vallen. "Niemand verdient meer iets. De bootsmannen varen niet meer, de vrouwen die souvenirtjes maakten, kunnen die nu niet meer verkopen, de mensen die kookten, zij die de dorpswandelingen deden, het is allemaal weggevallen. Het dorp lijkt op een dede presi", klinkt het somber uit de mond van Pakome.

Hij is met enkele anderen uit zijn dorp en inheemsen van Tepu en Apetina aanwezig te Carolinakreek om mee te doen aan een training van het Amazon Conservation Team Suriname. Daarbij is ook besproken dat het dorp Tepu, waar nu al op kleine schaal aan bijenteelt wordt gedaan, mogelijk mee kan dingen in het Samap-project dat samen met het bedrijf Green Child zou worden uitgevoerd.

Indien dit project wordt goedgekeurd, krijgt het dorp de mogelijkheid om geld te verdienen aan het bos zonder de omgeving te beschadigen. Pakome ziet daarin ook een kans voor Palumeu. "Het is net als toerisme. Het beschadigt het bos niet en we kunnen er wat aan verdienen. We hebben gezegd dat we ook belangstelling hebben, want ik weet eerlijk gezegd niet wanneer er weer toeristen komen."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel