Dorpshoofden in rouw: Jubitana was een strijder

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loading foto
previous Vids-voorzitter en kapitein Hollandse Kamp overleden. next


Het heengaan van Theo Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) is bij velen als een schok gekomen. “Hij was altijd een strijder geweest. Het is tof voor ons allemaal. Vooral voor de Inheemse gemeenschap. We verliezen in hem een trekker, vooral hoe hij de steun kon krijgen van velen,” zegt Jeane Kabenda, kapitein van Cabendadorp.

Jubitana was kapitein van het dorp Hollandse kamp in Para. Volgens Kabenda heeft Jubitana met ondersteuning van zijn collega’s zich enorm ingezet voor het grondenrechtenvraagstuk dat heel lang speelt. “Hij heeft de leiding gehad van een van de hoogste organisaties in Suriname op traditioneel gezag. En in collectief verband hebben wij samen met hem veel gedaan,” zegt Ricardo Pane, kapitein van Christiaankondre.

Het dorpshoofd van Christiaankondre benadrukt dat door goede samenwerking er positieve vooruitzichten zijn op het gebied van de grondenrechten. Echter betreurt hij het dat Jubitana hen voor is gegaan en de oplossing van deze vraagstukken niet meemaakt. Hij hoopt dat er vooral oplossingen komen in de omgeving van de luchthaven en in het gebied waar Jubitana heeft gewoond, Hollandse Kamp, Witsanti .“Enige dat wij nu kunnen doen is hem de laatste eer bewijzen door een goede uitvaart,” stelt Pane.

Jubitana is dinsdag overleden aan Covid-19. Voor beide kapiteins is het een eye opener. Volgens Pane moet de informatiestroom over dit virus naar het binnenland beter gevoerd worden. Hij vindt dat de mensen hun geloof in negatieve nieuwtjes nog groot is waardoor er veel twijfel is. Echter geeft hij aan dat op Galibi (Christiaankondre/Langamankondre) eenieder wordt aangespoord om te vaccineren. "Heb jezelf lief en jouw medemens”.

Kabenda heeft zich laten vaccineren. “Ik ga niemand echt dwingen om zich te gaan vaccineren. Het kan een hulpmiddel zijn. Als zoveel mensen ervoor gaan, denk ik dat we onze mening kunnen bijstellen of veranderen,” zegt de kapitein uit Cabendadorp. Zij vertelt dat zij eerst niet van plan was het prikje te nemen. Maar zij koos ervoor een voorbeeld te zijn voor de gemeenschap. 

De dorpshoofden zeggen dat er overleg met de familie en de Vids plaatsvindt. Nadere informatie over de uitvaart van Jubitana, die 56 jaar oud is geworden, volgt.
https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait