Haïti: Ariel Henry beëdigd als nieuwe premier

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loading foto
previous Tijdens zijn beëdiging tot Haïtiaanse premier in Port-au-Prince riep Ariel Henry op tot eenheid. (Getty Images) next


Ariel Henry is beëdigd als de nieuwe premier van Haïti, bijna twee weken na de moord op de president van het land, Jovenel Moïse. Wijlen Moise vroeg Henry om de baan aan te nemen, dagen voordat hij werd neergeschoten in de hoofdstad Port-au-Prince.

Maar Henry had een politiek conflict met Claude Joseph, de interim-premier van Haïti op het moment van de aanval. Joseph trad maandag af en zei dat de benoeming van Henry de weg vrijmaakt voor verkiezingen in september.

Tijdens een ceremonie in Port-au-Prince riep de nieuwe premier op tot eenheid.
"Een van mijn prioritaire taken zal zijn om de mensen gerust te stellen dat we er alles aan zullen doen om de wet en veiligheid te herstellen", aldus Henry volgens persbureau AFP.

Joseph, die is teruggekeerd naar zijn vroegere rol als minister van Buitenlandse Zaken, voegde zich bij hem bij de ceremonie en waarschuwde voor een zware taak die voor hen lag.

De huldiging vond plaats toen een officiële herdenking begon voor Moïse, die op 7 juli in zijn privéwoning werd vermoord. Zijn vrouw Martine werd ook beschoten. Ze kwam vorige week terug in Haïti na medische behandeling in de VS.

Moïse (53) regeerde sinds 2018 per decreet in Haïti. Voor zijn dood was het land al verwikkeld in politieke en veiligheidscrises, zonder werkend parlement, frequente protesten tegen de regering en een golf van bendegeweld. Veel details van de moordaanslag op de president blijven een mysterie.

De Haïtiaanse politie geeft de schuld aan een groep voornamelijk buitenlandse huursoldaten - 26 Colombianen en twee Haïtiaanse Amerikanen. Minstens 20 zijn aangehouden, drie zijn door de politie gedood en vijf zijn nog voortvluchtig. Christian Emmanuel Sanon, een in Florida gevestigde Haïtiaanse arts, is volgens de Haitiaanse politie het brein achter het complot.

"Alle schuldigen, daders en sponsors moeten worden geïdentificeerd en voor de Haïtiaanse justitie worden gebracht", zei Henry. "Ik hoop dat voorbeeldige en afschrikkende straffen zullen worden uitgesproken. De natie verwacht niet minder van haar leiders", voegde hij eraan toe. "Nooit meer zullen we zo'n tragedie opnieuw moeten beleven."
https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait