Tarieven keuring en herkeuring motorrijtuigen minimaal 300 procent omhoog

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - De tarieven voor het keuren en herkeuren van motorrijtuigen gaan met minimaal 300 procent omhoog. De belangrijkste reden voor deze tariefaanpassing is volgens de regering het verhogen van de verkeersveiligheid. Dit staat in een staatsbesluit dat recent is goedgekeurd door de raad van ministers, op verzoek van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.

Een andere reden is dat er een hoger percentage van het keuringsbedrag zal worden afgestaan aan de Stichting Herkeuringen Motorrij- en voertuigen Suriname (SHMS). De afdracht is nu 10 procent en wordt verhoogd naar 35 procent. Er is een verhoogde bedrijfsvoering bij de SHMS en de bemensing is verruimd van drie naar tien personen. De nieuwe tarieven hebben ook te maken met de intussen aangepaste unificatiekoers. Voor bromfietsers zal, nadat het parlement heeft ingestemd met de verhoging, een nieuw herkeuringstarief gelden van SRD 140,30.

Voor normale personenwagens en andere voertugen met of zonder lading tot een gewicht van 3.500 kilogram zal voor de herkeuring SRD 397,52 moeten worden betaald. In de andere categorie├źn lopen de bedragen op tot SRD 1.500. Het bedrag dat wordt betaald bij de allereerste keer dat het motorrijtuig wordt gekeurd, zal - afhankelijk van de categorie - tussen de SRD 20 tot SRD 120 minder bedragen dan bij de herkeuring die jaarlijks moet plaatsvinden.

Voor wat betreft de verkeersveiligheid die in verband staat met de tariefaanpassing, is volgens de regering een integrale aanpak nodig. Van de burgers wordt verwacht dat zij bewust deelnemen aan het verkeer, zich verantwoordelijk gedragen en veel meer rekening houden met medeweggebruikers. In het strategisch plan voor verkeersveiligheid is opgenomen dat het aantal verkeersdoden voor dit jaar met 30 procent omlaag moet ten opzichte van 2016 toen er 74 verkeersdoden waren. De verkeersbarometer voor 2021 staat nu al op 46.

Helmut Gezius van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV) vindt de reden van de tariefaanpassing niet erg aannemelijk. "Er zou technisch wel een verband kunnen bestaan tussen het aantal verkeersdoden en de staat van een voertuig, maar ik weet niet als die statistieken inderdaad worden bijgehouden bij het vaststellen van het aantal verkeersdoden dat betrokken is bij voertuigen die niet voldoen aan de gestelde eisen. Het zou aannemelijker zijn wanneer als werkelijke reden wordt opgegeven dat de kosten voor de herkeuring zijn gestegen.

Gezius wil dan ook weten als het de bedoeling is dat de kwaliteit van de herkeuring zal worden verbeterd. "Ik zie soms wagens op de openbare weg waarvan ik denk, liever had ik de keuring gedaan, want met het blote oog is al vast te stellen dat zo een wagen niet zou mogen deelnemen aan het verkeer. Ik zou eerder denken dat bij de reden die wordt opgegeven de boetes zouden worden verhoogd, voor te hard rijden en andere vormen van verkeerscriminaliteit."

Gezius is van mening dat de regering goed zal moeten uitleggen wat met de gelden zal worden gedaan bij het doorvoeren van de verhoging van 300 procent. Ook anderen kijken vreemd op van de voorgestelde aanpassing. "Verhogen van de governmentake, devaluatie van de SRD en aanpassing van de douanekoers zouden begrijpelijker zijn als reden. In elk geval zal deze verhoging op jaarbasis een behoorlijke inkomstenbron zijn voor de regering", zegt een bron.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait