COMMENTAAR: Transparante stroomtarieven

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

9 Juli 2021 12:00

Voor mij lezen

NA DECENNIALANG IN te zijn verwend met zeer lage stroomtarieven was het verwachtbaar dat de samenleving zich zou verzetten tegen tartiefsverhoging naar een realistischer prijsniveau. Zeker in een periode van economische neergang, verergerd door een gezondheidscrisis die bedrijven op de rand van faillissement hebben gebracht en het besteedbaar inkomen van huishoudens zwaar heeft verminderd.

De protesten vanuit de samenleving in het algemeen en in het bijzonder vanuit het bedrijfsleven met de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) in de spits zijn niet uitgebleven. Om geen maatschappelijke onrust te weeg te brengen en daardoor politieke schade te lijden heeft de regering-Bouterse de stroomsubsidie niet afgeschaft en de stroomprijzen niet verhoogd.

Met kunst en vliegwerk werd de ongezonde situatie rond de stroomvoorziening in stand gehouden. Gezien de financieel-economische crisis in het land, waarbij op dit moment een hulppakket van het IMF de enige reddingsboei schijnt te zijn, komt de regering er niet onderuit daadwerkelijk het mes te zetten in de stroomsubsidie. De belangen dienen wel goed overwogen te worden. Maar daarbij is een grote mate van transparantie gewenst, noodzakelijk zelfs, wil de regering kunnen rekenen op een brede acceptatie van de nieuwe tarieven.

Volgens de KKF is de regering niet transparant bij de presentatie van de kostprijs van de stroomtarieven. Er wordt getwijfeld aan de juistheid van de cijfers, maar ook aan de exploitatiekosten van de EBS. Vermoed wordt dat deze bewust zijn opgeblazen om het bedrijf in staat te stellen schulden die het bij de staat heeft makkelijker af te lossen. De tarieven die nu gepresenteerd zullen worden nadat een andere tarievenstructuur enkele weken geleden was afgewezen, worden eveneens van de hand gewezen door de KKF. Ze vindt dat geen rekening mee wordt gehouden dat de samenleving de veerkracht niet heeft om een rigoureuze verhoging van de stroomprijs op te vangen.

Ook de Staatsraad die de regering adviseert over zwaarwichtige zaken is kritisch over de nieuwe stroomtarieven. De raad vindt dat de ingangsdatum van 12 juli moet worden heroverwogen en dat de EBS moet worden doorgelicht. Onlangs zei Natuurlijke Hulpbronnenminister David Abiamofo dat de herkapitalisering van de EBS met een jaar wordt geparkeerd om de regering ruimte te bieden met een voor de verbruikers gunstiger tarievenstelsel te komen.

Ook vindt het staatsorgaan dat het bedrijfsleven voldoende ruimte moet krijgen voor bezuinigingsmaatregelen voordat verhoogde stroomtarieven worden doorgevoerd en dat subsidie geleidelijker aan moet worden afgebouwd, dan de regering voornemens is. Hoe het ook zij, ze zal transparanter moeten zijn, wil ze een zodanige sfeer scheppen dat de nieuwe elektriciteitstarieven zonder al te veel dyugu dyugu worden geaccepteerd. Er zal vooral inzage moeten worden gegeven hoe de inefficiëntie bij de EBS zal worden weggewerkt.-.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel