Castelen: pompstations willen ‘fair share’; pompen blijven gestolen

SOL aan de Jozef Israe?lsstraat in Paramaribo-Noord. Foto: Facebook
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

9 Juli 2021 07:34

Voor mij lezen

De pompstations blijven gesloten totdat er een definitieve oplossing komt. Ze willen een ‘fair share’ krijgen als gekeken wordt naar wat de oliemaatschappijen krijgen, geeft Guno Castelen, bondsvoorzitter van de Surinaamse Service Station Exploitanten Bond (SSEB), te kennen tegenover Suriname Herald.

Nadat de SSEB gisteravond in actie ging, heeft de directeur van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) een brief geschreven naar de oliemaatschappijen inzake de lage winstmarge.

Castelen geeft aan dat de directeur van EZ in contact is getreden met hem en toen een officieel schijven heeft gericht aan de oliemaatschappijen over de winstmarge. Er is al een afspraak over de winstmarge na verkoop. Een derde deel is bestemd voor de retailer en twee derde deel voor de pomphouder. Echter houden de oliemaatschappijen zich niet hieraan. Deze kwestie speelt al enige tijde en de SSEB heeft deze kwestie vaker ter sprake gebracht.

Een ander zorgpunt van de SSEB is de SRD 0,50 korting die de regering heeft geïntroduceerd om het volk tegemoet te komen. Helaas heeft er nog geen verrekening plaatsgevonden met de retailers. Momenteel ligt de winstmarge van de pomphouder tussen de SRD 0,16 en SRD 10,60. Toen de regering de aankondiging van de korting deed hadden de pomphouders hun voorraden al gekocht. Het betreft voorraden van tussen de 40.000 en 70.000 liters. De governmenttake is toen al betaald. Hierover is nog geen duidelijkheid.

Castelen legt uit dat er eveneens geen duidelijkheid is over de aanpassing van de winstmarge die berekend wordt op basis van een koers van SRD 21,162. De oliemaatschappijen hanteren deze koers bij het berekenen van hun winst.

De bondsvoorzitter vraagt begrip van de samenleving want ook de pomphouders hebben lasten en personeel en huur die betaald moeten worden. Ook hebben de pomphouders recht op een ‘fair share’. Op deze manier gaan ze over de kop. Het streven is om vandaag nog de pompen open te krijgen. De pomphouders hadden liever dat ze hun pompen vandaag volledig gesloten hielden totdat er een oplossing komt.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel