Caricomlanden gaan voor uniforme COVID-vaccinatie reisdocumenten

President Chan Santokhi heeft na het virtueel bijwonen van de Caricom-vergadering, dinsdag, een persconferentie belegd samen met de ministers Albert Ramdin en Amar Ramadhin. Beeld: GOV TV
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

9 Juli 2021 06:19

Voor mij lezen

In Caricom-verband is er gesproken over het hanteren van een uniform document waarin vervat is dat een persoon volledig gevaccineerd is. Dit document of vaccinatie ID zal van belang zijn voor het krijgen van toegang tot de Caricomlanden in het kader van toerismebevordering en reizen per vliegtuig. President Chan Santokhi gaf tijdens een persconferentie te kennen, dat het niet zo mag zijn dat er verschillen zullen zijn in de reisdocumenten wanneer het komt op het wel of niet gevaccineerd zijn.

Het staatshoofd zei dat er binnen de Caricom gesproken is over de post COVID-periode waar de landen zich op moeten voorbereiden. In Suriname heeft men nog steeds te maken met een ernstige COVID-situatie. Dit in tegenstelling tot andere Caricomlanden die vrij ver zijn met hun vaccinatieprogramma. Bepaalde Caricomlanden hebben al 80 procent van hun bevolking gevaccineerd, bij andere is dat 70 en 50 procent. Bij deze landen is het traject al ingegaan tot normalisatie van de economie en van de beweeglijkheid van de mensen.

Sommige landen zijn al bezig met de ontwikkeling van toerisme. De cruisesector is ook al opgang gekomen, waarbij toeristen gebruikmaken van cruiseschepen. Santokhi liet weten dat de Caricom als vereiste heeft gesteld dat alleen personen die volledig COVID-gevaccineerd zijn met de cruiseschepen naar bestemmingslanden mogen.

Omdat de toerismesector weer opgang komt, wordt eveneens in Caricom-verband gepleit dat alle frontliniewerkers in de toerismesector zoals hotelwerkers zoveel mogelijk gevaccineerd worden. Ook staan de verschillende lidstaten achter het voorstel dat personen op werkplekken zoveel als mogelijk gevaccineerd moeten worden om ervoor te zorgen dat de werkplekken veilig zijn.

Het staatshoofd merkte op dat alle lidstaten te maken hebben met personen die terughoudend zijn om zich te vaccineren. Ook zijn er personen die weigeren om het COVID-19-vaccin te nemen. De Caricomlanden hebben allemaal besloten om te werken met alle soorten vaccins. “Suriname heeft besloten om COVID-vaccins te gebruiken die zijn goedgekeurd door de WHO,” zei Santokhi.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel