Bedrijfsleven ook met nieuwe EBS-tarieven oneens

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

9 Juli 2021 06:05

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) is het ook met de nieuw uitgerekende EBS-tarieven niet eens. In overlegrondes met minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen is een tegenvoorstel gelanceerd, waar volgens insiders geen oor naar was. De nu uitgerekende tarieven leveren de EBS volgens berekeningen van de kamer een jaaromzet van ongeveer SRD 2,5 miljard op. Zou het voorstel van de KKF worden overgenomen, zou het bedrijf uitkomen op een jaaromzet van bijna SRD 1,6 miljard. Dat zou volgens de KKF genoeg zijn voor een gezonde bedrijfshuishouding.

Op dit moment is de jaaromzet SRD 743 miljoen, met een tekort is van 1.4 miljard. Echter, de kamer geeft aan dat op geen enkel moment een kostprijsberekening is gegeven, waardoor getwijfeld wordt aan de juistheid van de gepresenteerde cijfers. Daarnaast gaat het nu om een eerste verhoging, die niet perse gelijk het bedrijf gezond moet maken.

Het zou zoals de regering heef aangegeven een stapsgewijs proces moeten zijn, waardoor ook de samenleving ruimte voor aanpassing krijgt. Zoals de kaarten nu liggen zal wanneer in drie jaar de volledige verhoging is doorgevoerd, het bedrijf jaaromzetten draaien die boven het benodigde zitten. Het vermoeden bestaat dat de regering bewust boven de exploitatie cijfers van het elektriciteitsbedrijf zit, om het in staat te stellen een bedrag van SRD 3 miljard welke het bedrijf de Staat schuldig zou zijn, af te kunnen lossen. Over deze vermeende schuld zijn echter ook andere opvattingen die aangeven dat de EBS de staat dat niet schuldig is.

In een lijvig rapport komt de bedrijvenorganisatie tot de conclusie dat de regering met de nieuwe tarieven die mogelijk donderdag worden gepresenteerd, onvoldoende rekening heeft gehouden met de crisissituatie waarin de samenleving zich bevindt. Er is vrijwel geen rekening gehouden met de financiële veerkracht van de samenleving. De kamer is voorts van mening dat de gepropageerde subjectsubsidie niet blijkt uit de cijfers van de regering. Wel een "continuering van de objectsubsidie, alleen gebaseerd op een andere grondslag."

De regering wordt geadviseerd maatschappelijke rust te bewaren bij de aanpassing van de tarieven en deze in kleine stappen uit te voeren. De bewindvoerders wordt erop gewezen dat ondertussen ook een integrale kostprijs kan worden berekend, waardoor de uiteindelijke nieuwe tarieven gerechtvaardigd zullen zijn.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel