Mega drugssmokkelaar wilde in Suriname rentenieren

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

9 Juli 2021 04:15

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het zou zijn laatste klus zijn. Daarna zou hij richting Suriname verdwijnen voor een teruggetrokken leventje. De voorbereidingen daartoe waren reeds getroffen. He liep echter andes af. De 53 jarige Gary Swift uit Wales, Groot Brittannië, werd tot 19,5 jaar veroordeeld voor de poging tot invoer van 751 kilo coke.

Zijn comparant Scott Kilgour moet 13,5 jaar brommen. Het duo werd in augustus 2019 gearresteerd toen zij zouden aanmeren ergens aan de kust van Wales. De drugs heeft een straatwaarde van ongeveer 83 miljoen US Dollar. De zaak deed destijds ook in Suriname wat stof opwaaien, aangezien het vrij duidelijk was dat het jacht voor de kust van Suriname met de drugs werd beladen. 

Wat het criminele duo niet wist, was dat zij al die tijd werden gevolgd door de autoriteiten. Dit naar aanleiding van een ander voorval, waarbij zij in 2017 een proeftocht maakten om te zien of de operatie wel kans van slagen had. Het lukte grotendeels, maar door het zware weer werd het jacht toen op de Britse kust geworpen en liep averij op. De politie bemerkte echter apparatuur aan boord die het onmogelijk moest maken de boot met communicatie apparatuur te kunnen volgen.

Na de veroordeling van het duo vertelde een vriend van Swift dat de smokkel de laatste klus zou zij van de crimineel. Hij een huis zou hebben gekocht in Suriname. Na het debacle in December 2017, zou de man in maart 2018 via Nederland naar Suriname zijn afgereisd en een week hier hebben verbleven. Hij zou vrienden in Wales hebben geappt over het huis en zijn plannen om er een zwembad te laten bouwen. Die bewuste telefoon wierp hij in het water toen hij werd aangehouden in 2019, maar duikers konden het vinden en de data er vanaf halen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel