Kensenhuis kaart misstanden Grassalco aan

Assembleelid Patrick Kensenhuis. Beeld: DNA TV
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

24 Juni 2021 22:11

Voor mij lezen

Grote plannen met steenslag worden in het Maripaston gebied weggezet voor onfrisse praktijken. Daarnaast zou de directeur van NV Grassalco, Wesley Rozenhout, zelfs een cruiser hebben ingezet bij een houtmarktbedrijf zonder de juiste documenten daartoe te hebben, onthulde parlementariër Patrick Kensenhuis (NDP), vandaag, in het parlement.

De directeur heeft een eigen securitybedrijf opgezet, die diensten verleent aan Grassalco tegen fikse bedragen. Dit ondanks het bedrijf financieel in zwaar weer verkeert, wist de parlementariër te vertellen tijdens zijn betoog bij de behandeling van de begroting 2021 en het Herstelplan. “Openstaande rekeningen worden niet betaald, maar er worden wel donaties gegeven,” zegt Kensenhuis. Het assembleelid wenst van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo onder wie Grassalco valt, duidelijkheid in wat hij heeft aangekaart.

Hij voerde aan dat het bedrijf schijnt te kampen met sterk teruggevallen inkomsten en daar tegenover enorme uitgaven. De directeur zou niet in staat zijn orde op zaken te stellen bij Grassalco. De stijgende salarissen voeren een enorme druk op het budget van het bedrijf. Aflossingen van schulden worden uitgesteld om deze riante salarissen te kunnen betalen, waardoor de schulden steeds hoger worden. Tevens is erbinnen Grassalco sprake van het aantrekken van family en friends, zegt Kensenhuis.

Van de minister van NH wil hij weten als het inderdaad zo is dat er 45 tot 60 personeelsleden zijn aangetrokken om werkzaam te zijn bij het parastataal bedrijf. Indien de mensen zijn aangetrokken, vraagt de parlementariër hoeveel de mensen verdienen en als ze in Surinaamse Dollars worden uitbetaald of vreemde valuta. Hij vraagt zich ook af hoe het aantrekken van nieuw personeel rijmt met bezuiniging van het Herstelplan en de begroting. Aan de minister heeft de parlementariër ook gevraagd om aan te geven wat de huidige schuldpositie is van Grassalco en hoe de regering van plan is om Grassalco binnen kort termijn winstgevend te maken.

Incentive
In een memo heeft de directie aan het personeel laten weten, dat medewerkers voor de maand juni alvast een eenmalige incentive krijgen van SRD 500. Dit is van toepassing op de medewerkers in de salarisschaal 1 tot en met 10. De eenmalige incentive zal toegekend worden in voorbereiding op een algehele looncorrectie in de maand augustus. Het bedrag is belastingvrij en bedoeld als koopkrachtversterking voor de maand juni.

Voor de maand juli zal dan gelden dat de vakantiegelden in die maand worden uitgekeerd. Hierna zal, na afstemming met het personeel, een looncorrectie worden doorgevoerd. De salarissen voor de maand juni zijn vandaag uitbetaald.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel