Canada: 750 ongemarkeerde graven gevonden in woonwijk

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loading foto
previous In de afgelopen weken hebben mensen kinderschoenen geplaatst bij gedenktekens om te rouwen om degenen die stierven op de inheemse scholen van Canada. (Foto: Reuters) next


Een inheemse gemeenschap in Canada zegt dat het 751 ongemarkeerde graven heeft gevonden op de plaats van een voormalige residentiële school in Saskatchewan. De Cowessess First Nation zei dat de ontdekking " tot nu toe de meest significante in Canada" was.

Het komt weken nadat de overblijfselen van 215 kinderen werden gevonden op een vergelijkbare school in British Columbia. "We vragen niet om medelijden, maar we vragen om begrip", zei Chief Cadmus Delorme van Cowessess.

De Marieval Indian Residential School opereerde van 1899 tot 1997 in het gebied waar Cowessess nu is gevestigd in het zuidoosten van Saskatchewan. Het was een van de meer dan 130 verplichte kostscholen die in de 19e en 20e eeuw door de Canadese regering en religieuze autoriteiten werden gerund met als doel de inheemse jeugd te assimileren.

Naar schatting stierven 6.000 kinderen tijdens het bezoeken van deze scholen, grotendeels als gevolg van de erbarmelijke gezondheidstoestand binnen de complexen. Studenten werden vaak gehuisvest in slecht gebouwde, slecht verwarmde en onhygiënische voorzieningen.

Lichamelijk en seksueel misbruik door schoolautoriteiten leidden ertoe dat anderen wegliepen. "Ze lieten ons geloven dat we geen zielen hadden", zei voormalig residentiële schoolstudent Florence Sparvier donderdag op een persconferentie. "Ze zetten ons neer als mensen, dus we leerden om niet leuk te vinden wie we waren."

Vorige maand begon de Cowesses grondradar te gebruiken om ongemarkeerde graven te lokaliseren op de begraafplaats van de Marieval Indian Residential School in Saskatchewan. De Cowesses noemde de ontdekking "gruwelijk en schokkend".

Perry Bellegarde, nationaal hoofd van de Assembly of First Nations, beschreef de vondst van de graven als "tragisch maar niet verrassend". "Ik dring er bij alle Canadezen op aan om achter de First Nations te staan ??in deze extreem moeilijke en emotionele tijd", schreef hij op Twitter.

Tussen 1863 en 1998 werden meer dan 150.000 inheemse kinderen uit hun families weggehaald en op deze scholen geplaatst. De kinderen mochten vaak hun taal niet spreken of hun cultuur niet beoefenen. Velen werden mishandeld en misbruikt.

Een commissie die in 2008 werd gelanceerd om de effecten van dit systeem te documenteren, ontdekte dat grote aantallen inheemse kinderen nooit naar hun thuisgemeenschap zijn teruggekeerd. In 2008 bood de Canadese regering formeel haar excuses aan voor het systeem.
https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait