Gebedshuizen dicht; nog geen eenduidig standpunt religieuze leiders

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Religieuze organisaties hebben hun zienswijze met betrekking tot het openstellen van de gebedshuizen gedeeld met president Chan Santokhi. Uit de verschillende gesprekken is gebleken, dat de organisaties op dit vlak nog geen eenduidig standpunt hebben. Het staatshoofd heeft een week terug gesproken met de Vereniging van Volle Evangelie en Pinkster Gemeenten Suriname (VVEPS). De VVEPS vindt dat het wel belangrijk is voor de samenleving om de gebedshuizen fysiek te bezoeken en pleitte voor openstelling van de kerken.

De regeringsleider heeft gisteren de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS) en de christelijke kerkleiders van het Comité Christelijke Kerken (CCK) ontvangen. IRIS heeft gezamenlijk haar standpunt ingenomen ten aanzien van het openstellen van de gebedshuizen. Fungerend secretaris, Robbert Bipat, zei dat hoewel er wel behoefte is in de samenleving om de gebedshuizen fysiek te bezoeken, dit verantwoord zal moeten gebeuren, met inachtneming van protocollen die onze gezondheid garanderen. “We willen natuurlijk dat de gebedshuizen opengaan, maar niet onder de huidige situatie met de vele doden en besmettingen,” zei Bipat.

Voor het Comité Christelijke Kerken (CCK) is het belangrijk om de kerken weer open te stellen voor gebed, zegt Serge Andre, voorganger van de Baptisten gemeente. Er moet dan wel gekeken worden onder welke omstandigheden dat kan, omdat er veel besmettingen zijn en daardoor ook velen het leven laten.

Voorlopig zijn er alleen maar ideeën uitgewisseld, omdat de situatie nog risicovol is. “Medische deskundigen in de meeting hebben aangegeven, dat de huidige COVID-19-varianten veel besmettelijker zijn dan van de eerste twee golven en de leiders willen hun leden geen risico laten nemen door bij elkaar te komen,” zegt Andre.

Preses Desire Peerwijk van de Evangelische Broedergemeente in Suriname (EBGS) vindt dat het nog niet de tijd is om de kerken open te doen. “We hebben een stukje verantwoordelijkheid naar onze gemeenteleden toe. Er is aan de president gevraagd om nog even te wachten met het openstellen van de kerken. Als de situatie ten positieve verandert, dan zullen we geleidelijk aan de kerken weer opendoen”, zei Peerwijk.

Volgens hem kan er in samenspraak met de geestelijke leiders een standpunt ingenomen worden. “We waarderen het dat de president communiceert met het volk en we hebben hoop dat het zal verbeteren, vooral als mensen zich laten vaccineren”, zei Peerwijk.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait