EBS presenteert regering nieuwe stroomtarieven

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - De afgelopen dagen is de regering om de tafel gegaan met deskundigen van de Energiebedrijven Suriname (EBS) om met een nieuwe stroomtarievenstructuur te komen die acceptabeler zou kunnen zijn voor de samenleving. Ook is gesproken met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven die afwijzend heeft gereageerd op de nieuwe tarieven die de regering ruim twee weken geleden aan de samenleving heeft gepresenteerd. De algemene teneur onder de bevolking is dat bepaalde huishoudensgroepen en het bedrijfsleven de verhoogde stroomtarieven niet zal kunnen dragen.

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen heeft in het parlement gezegd dat mogelijk nog deze week een ander tarievenmodel zal worden bekendgemaakt. Intussen verneemt de Ware Tijd dat de EBS nieuwe voorstellen aan de regering heeft gepresenteerd "waarbij sommige gebruikers zelfs 50 procent minder gaan betalen dan in het eerste model". "De regering staat erg positief tegenover deze aanpak. Vast staat dat dit model veel vriendelijker is dan de vorige aanpak. De volgende week is de kogel door de kerk", zegt een bron dichtbij de regering.

De nieuwe voorstellen die aan de regering zijn gepresenteerd worden verder uitgewerkt. Volgens het nieuwe model zullen vooral huishoudens met het minste verbruik en "reguliere huishoudens" tegemoet worden gekomen. Donderdag zei VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien zeer ingenomen te zijn dat de regering naar de oproepen vanuit de samenleving en De Nationale Assemblee te hebben geluisterd en de doorvoering van de eerder aangekondigde nieuwe stroomtarieven heeft aangehouden.

Zowel door coalitie als oppositie is een krachtig beroep gedaan op de regering om de nieuwe stroomtarievenstructuur opnieuw tegen het licht te houden en met een ander model te komen dat draaglijker is voor stroomverbruikers. Bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling 2021 heeft NDP-fractieleider een motie ingediend over de nieuwe stroomtarieven. Met de introductie van nieuwe elektriciteitstarieven zal de eerste stap gezet worden naar afbouw van subsidie aan de EBS en zal subjectsubsidie gegeven worden aan huishoudens die de niet tarieven niet kunnen betalen.

"Ook bij de nieuwe methodologie zal er ontevredenheid zijn. Maar, iemand moet uiteindelijk wel de energierekening betalen. Ongeacht de uitkomst en het besluit inzake het nieuwe tarievenstelsel, lijkt het mij als verantwoordelijke minister voor het energiebeleid belangrijk, om vandaag hier in uw college aan te geven dat we voor een duurzame energiesector voor de toekomstige generaties, en ontwikkeling van ons land, vroeg of laat zullen moeten gaan naar efficiëntie; niet alléén slechts in de bedrijfsvoering, maar ook bij de cliënt op het gebied van verbruik en betaling. Kwaliteit en continuïteit garanderen van de energievoorziening kost geld en vergt een zakelijke aanpak", aldus minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen deze week in het parlement.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait