Studiefinanciering NOB straks weer mogelijk

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Het studieleningenprogramma voor studenten komt weer van de grond en zal opnieuw door de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) worden geadministreerd. Voorlopig is er SRD 10 miljoen ter beschikking voor studiefinanciering, liet minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) het parlement weten. NOB, die het Fonds Studiefinanciering Suriname beheert, heeft vorig jaar bekendgemaakt dat zij per 1 juni 2020 geen nieuwe aanvragen behandelt en de al ingediende aanvragen aanhoudt.

De minister gaf verder aan dat studiebeurzen vooralsnog beperkt blijven tot aanbiedingen van het buitenland. Tijdens de behandeling van de begroting 2021 en Herstelplan gaf Levens aan, dat het ministerie een schuld heeft van ruim SRD 165 miljoen heeft. Ze gaf eveneens aan dat vanwege de aangepaste begroting het ministerie 30 procent minder ontvangt voor de operationele uitgave dan wat er oorspronkelijk geraamd is.

De beperkte middelen zullen volgens de minister wel invloed hebben op de kwaliteit van het onderwijs, de scholen, de leerkrachten woningen, de internaten. Het betreft middelen voor curriculumontwikkeling, trainen van leerkrachten, elektriciteit, water en internet. Het betekent dat er minder middelen zijn voor onderhoud en renovatie, schoonmaak, bewaking en transport.

Levens maakte duidelijk dat vanwege het Herstelplan er voor de leerlingen licht aan het einde van de tunnel is. Schoolvervoer wordt nu gratis, want er is maar liefst SRD 80 miljoen ervoor op de begroting opgebracht. Hygiëne op de scholen zal toenemen vanwege de speciale programma’s uit het COVID-fonds, die voor een goed werkende toilet, zeep en handsanitizer zorgen.

Schoolvoeding voor hen die geen ontbijt thuis krijgen, is al goedgekeurd. Er komt eveneens nieuw materiaal en speciaal materiaal voor printen. Schooltv is al met testzendingen begonnen. Het ministerie is bezig de nodige voorbereidingen te treffen, want de klassen worden kleiner. De minister voert verder aan dat in het binnenland het onderwijs dichterbij huis wordt gebracht.

Scholen moeten afgebouwd worden en er is nu niet genoeg geld. Echter zijn er wel enkele scholen en praktijklokalen af in Moengtapoe, Atjoni, Hanover, Apoera en Brokopondo. Het ministerie gaat naarstig op zoek naar lokale bedrijven en gemeenschappen die het ministerie willen helpen om de scholen te helpen afbouwen en renoveren.

Twee scholen zijn in het binnenland door particulieren geschonken en op twee plekken zijn lokalen gerenoveerd door de plaatselijke gemeenschap. Deze public private partnerschappen gaat het ministerie voortzetten, benadrukte de bewindsvrouw.

Vishmohanie Thomas

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait