Ramdin: Buitenlandse dienst zien als investering

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loading foto
previous Minister Albert Ramdin gaat in op vragen in De Nationale Assemblee. next


"De buitenlandse dienst moet niet worden gezien als een kostenpost, maar als een investering. Een investering voor het land, maar ook een investering naar de toekomst toe. Waar we naar kijken is niet wat het kost, maar wat het opbrengt. Dus de netto output. Dat telt". Dit zei minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking bij de beantwoording van vragen over de begroting 2021 en het Herstelplan.

Op opmerkingen van Assembleelid Sham Binda (VHP) als zou de minister gefaald hebben, omdat hij nog een investeerders binnengebracht heeft, zei Ramdin dat er 150 projecten zijn ingediend bij Foreign Direct Investment. Hiervan is het grootste deel, bijna de helft, consultancy-diensten. 22 zijn in de financiële sector. "In ieder geval zijn er 150 projecten ingediend waarvan 30 zijn gescreend voor verdere acties en die zullen aan de president worden
aangeboden voor verdere beoordeling, zodat we het traject kunnen voortzetten met de technische onderhandelingen. En die projecten zijn op het stuk van huizenbouw, de agrarische sector, industriële hennepteelt, waste management en havenfaciliteiten.

Suriname heeft 141 diplomatieke betrekkingen van de 193 landen die bij de Verenigde Naties zijn aangesloten. Er zijn 12 ambassades, 2 permanente missies bij de Organisatie van Amerikaanse Staten en de VN en 4 consulaten gevestigd in het buitenland. "Dus van de 141 betrekkingen worden de meeste onderhouden via honorair consuls dan wel rechtstreeks vanuit het hoofdkantoor. Alle ambassades zijn zeer gedetailleerd geëvalueerd en het terugroepingsproces van het personeel is reeds ingezet," deelde de bewindsman mee.

Ramdin gaf een overzicht van de stand van zaken. Bij het aantreden van de regering waren er op 3 posten geen chef de poste aanwezig; Nederland, Guyana en Indonesië. 1 chef de poste is reeds aangesteld, dat is de ambassadeur in Nederland. 2 van de ambassadeurs zijn teruggeroepen; Caracas en India. 11 ambassadeurs zijn per 1 juli teruggeroepen en 2 per 1 augustus vanwege bijzonder omstandigheden.

Het streven is erop gericht om binnen 2 maanden de benoemingen van de nieuwe ambassadeurs te doen plaatsvinden. De kandidaten zullen gescreend worden op hun kennis en ervaring en deze diplomaten zullen begeleiding krijgen op het ministerie van buitenlandse zaken en ook een training volgen, legde de minister uit.

"In het buitenlands beleid hebben we ook nadrukkelijk opgenomen dat we gebruik zullen maken van de rol van honorair consuls. Niet alleen de consuls die wij zullen benoemen in verschillende landen, en binnenkort wordt daar nadrukkelijk inhoud aan gegeven, maar wij zullen ook samenwerking aangaan met de consuls die hier in Suriname zijn gevestigd. Ongeveer 30 in totaal die dus 30 landen vertegenwoordigen. Op die manier zorgen we ervoor dat we zichtbaar worden in de wereld met veel meer activiteiten, maar ook op het stuk van commerciële samenwerkingen," zei Ramdin.
https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait