Nog geen doorbraak in openstellen kerken

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Na het overleg dat president Chandrikapersad Santokhi woensdag en de week daarvoor had met religieuze leiders is duidelijk naar voren gekomen dat er nog geen eenduidig standpunt is over het openstellen van de gebedshuizen. De Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten Suriname (VVEPS) is voorstander, de Evangelische Broedergemeente in Suriname (EBGS) niet, terwijl de Interreligieuze Raad in Suriname (Iris) en het Comité Christelijke Kerken (CCK) reserves hebben.

De Iris bijvoorbeeld vindt dat er behoefte is om de gebedshuizend fysiek te bezoeken, maar dat het verantwoord moet gebeuren om de gezondheid te garanderen. Het CCK geeft aan dat het belangrijk is om kerken weer open te stellen maar dan moet wel worden bepaald onder welke omstandigheden.

Volgens de Communicatiedienst Suriname (CDS) riep het staatshoofd de religieuze leiders bij zich om na te gaan hoe de gebedshuizen kunnen worden bezocht tijdens deze "turbulente tijden waarbij de effecten van de Covid-19-pandemie nopen tot een nieuwe normaal". Woensdag sprak Santokhi de Iris en CCK.

"We willen natuurlijk dat de gebedshuizen opengaan, maar niet onder de huidige situatie met de vele doden en besmettingen", zei Robbert Bipat, fungerend secretaris van de Iris. Cruciaal is daarnaast dat "protocollen die onze gezondheid garanderen" in acht worden genomen.

Ook Serge André, voorganger van de Baptistengemeente die namens het CCK sprak, wees op de vele besmettingen en de coronadoden. "Wij willen onze leden geen risico laten nemen door bij elkaar te komen", benadrukte hij. Medische deskundigen hebben aangegeven dat de varianten veel besmettelijker zijn dan de eerdere golven.

Volgens de CDS zijn er "alleen maar ideeën uitgewisseld omdat de situatie nog risicovol is". EBGS-praeses Desiré Peerwijk vindt het daarom nog niet de tijd om de kerkdeuren te openen. "We hebben een stukje verantwoordelijkheid naar onze gemeenteleden toe. Als de situatie ten positieve verandert, zullen we geleidelijk aan de kerken weer opendoen."

Een week geleden heeft de president de VVEPS aangehoord op zijn kabinet. Ook in dat overleg werd er gesproken over de Covid-19-situatie en het effect van de maatregelen. VVEPS is van mening dat het wel belangrijk is voor de samenleving om de gebedshuizen fysiek te bezoeken en pleitte daarom voor openstelling van de gebedshuizen.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait