Verschillende cellenhuizen buiten gebruik

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 Juni 2021 15:08

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Een aantal cellenhuizen zijn om diverse redenen al enige tijd buiten gebruik. Weer andere zijn echter overvol. Dit vraagstuk werd tijdens de begrotingsbehandeling aan de orde gesteld door VHP-fractielid Reshma Mangre. Ze noemde daarbij Kwatta, Domburg en Livorno.

Justitieminister Kenneth Amoksi beaamde in reactie op vragen van het parlementslid dat inderdaad enkele cellenhuizen in verschillende politieressorten buiten werking zijn gesteld. Dit wegens achterstallig onderhoud, risico's voor uitbraak en vlucht van arrestanten en soms wegens hygiëne en uit het oogpunt van eerbiediging van mensenrechten. "De opvang van arrestanten wordt derhalve verspreid over de andere politiecellenhuizen, voor zover opname in het Huis van Bewaring nog niet kan worden gefaciliteerd", zei de minister.

Hij voerde verder aan dat alle arrestanten, in verband met de Covid-19-situatie en op instructie van het ministerie van Volksgezondheid, eerst gedurende tien dagen in quarantaine gaan in het cellenhuis verbonden aan het politiebureau te Keizerstraat. Pas na quarantaine worden ze met anderen samen ingesloten. Dit in verband met het risico van verspreiding en besmetting van andere celgenoten.

Over de renovatie en het onderhoud van gebouwen voor de verschillende korpsen die vallen onder Justitie en Politie gaf Amoksi aan dat het de bedoeling is om met de weinige beschikbare middelen, successievelijk de gehele achterstand in te lopen. De assembleeleden Edgar Sampi (Abop) en Stephen Tsang (NDP) wilden weten waarom de begroting van het ministerie fors is ingekort en hoe de bewindsman denkt zijn voorgenomen beleid met een gekortwiekt budget te zullen uitvoeren.

Zo blijken de 'Operationele uitgaven' te zijn teruggebracht van ruim SRD 119,8 miljoen naar SRD 100 miljoen. In totaal is de begroting van Justitie en Politie met ruim SRD 85 miljoen ingekort. Amoksi gaf aan dat de ramingen zijn teruggebracht en dat het een enorme uitdaging voor het ministerie wordt om tot uitvoering van de plannen te komen en tot financiering van noodzakelijke operationele uitgaven. De bewindsman benadrukte dat vanwege geslonken begroting de financiering van dringend noodzakelijke uitgaven voor aanschaf van goederen en diensten en uit te voeren beleidsprogramma's in gedrang komt.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel