Industrieel beleid gericht op diversificatie

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 Juni 2021 13:07

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het industrieel ontwikkelingsbeleid zal dit jaar voornamelijk gericht zijn op het diversifiëren van de Surinaamse economie teneinde duurzame economische ontwikkeling te bevorderen met als oogpunt productieontwikkeling en exportbevordering. Hierbij is de weerbaarheid van de economie bij ingrijpende negatieve veranderingen op de wereldmarkt voor grondstoffen van belang, zegt minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (Ezoti).

Het stimuleren van economische diversificatie door nieuwe economische activiteiten zal via een ketenbenadering worden aangepakt. De focus zal liggen op de prioriteitssectoren houtsector en meubelindustrie, bio-trade en agroverwerking, met name cassave, pinda en ananas. Speciale aandacht gaat uit naar optimale innovatieve ondernemerschap ontwikkeling en het ontwikkelen van nationale capaciteit om concurrerend te ondernemen op de regionale- en wereldmarkt.

Het ministerie beoogt, aldus Walden, nieuwe ondernemers uit de informele naar de formele sector te bewegen ten behoeve van werkgelegenheid en toegang tot investeringen en krediet. Eveneens worden door het ministerie trainingen aangeboden voor startende ondernemers, bewustwording en promotie van export, stimuleren van productie en productontwikkeling in dorpsgemeenschappen en de mogelijkheden van ICT voor verkoop van goederen. Dit in samenwerking met relevante partners.

De bewindsvrouw, voerde tijdens de begrotingsbehandeling 20211 verder aan, dat reeds plannen worden uitgewerkt met onder andere Conservation International, die reeds onderzoeken heeft gedaan over grondstoffen in dorpsgemeenschappen en hoe productie vanuit die dorpsgemeenschappen gestimuleerd kan worden, ten behoeve van de exportmarkt. "Tegelijkertijd blijven wij de samenwerking met diverse vakorganisaties, ter zake deskundigen en bevriende landen versterken, omdat wij geloven dat door samen te werken, wij optimaal synergie kunnen bereiken. Wij behoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden", aldus de bewindsvrouw.

Bedrijven zullen nog meer toegang krijgen tot buitenlandse markten door economische diplomatie als instrument te gebruiken om de handelsbetrekkingen te bevorderen; eveneens door het onderhandelen en sluiten van nieuwe internationale economische verdragen. "Bestaande overeenkomsten en verdragen intensiveren of ratificeren wij, ook in samenwerking met het ministerie van Bibis", zei Walden.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel