COMMENTAAR: Versterking Clad

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 Juni 2021 12:00

Voor mij lezen

MINISTER ARMAND ACHAIBERSING van Financiën en Planning heeft tijdens de begrotingsbehandeling versterking van de Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) aangekondigd. Hierdoor zou de dienst slagvaardiger kunnen werken. Ze zou daardoor beter equipe moeten zijn om onderzoek te doen naar het handelen van niet alleen voorgaande regeringen, maar ook zaken die mogelijk scheef gaan onder de huidige machthebbers.

De oppositie onder de twee regeringen-Bouterse heeft regelmatig, vooral vanuit De Nationale Assemblee, geroepen om onderzoek naar handelingen rond bijvoorbeeld de Naschoolse opvang en Carifesta. Maar de regeringen hebben er toen voor gekozen hun eigen mensen niet naar de slachtbank te leiden. Dat de huidige regeerders - de oppositie van toen - zaken nu slagvaardig wil aanpakken, moet worden toegejuicht. Ze mag dus absoluut niet dezelfde weg opgaan door eigen handelen of handelen onder haar bewind, met de mantel der liefde te bedekken.

De zittende regering heeft zowel tijdens de verkiezingscampagne als bij haar aantreden beloofd corruptiebestrijding te maken tot een speerpunt van haar beleid. Daarmee zou gehoor zijn gegeven aan de wens - ook van mensen buiten de politiek - om voordelen die sommige personen ten onrechte in de schoot zouden zijn geworpen, terug te draaien. Wat de gemeenschap steekt is dat van de belofte nog niets te merken is. Burgers bekruipt soms het gevoel dat regeringen er slag van hebben instituten als de Rekenkamer en de Clad uit te hollen, zodat ze vleugellam worden en hun taak niet (naar behoren) kunnen doen.

De ervaring heeft geleerd dat regeringen geen haast maken om controlerende diensten te versterken omdat zij zelf vermoedelijk ook handelingen plegen die de corruptiegevoelige grens overschrijden. Wellicht past het in het straatje van de zittende regering om de controlerende instituten nu aan het werk te zetten teneinde corruptie van de vorige machthebbers aan het licht te brengen en daarmee alsnog een voldoend cijfer te krijgen van de kiezer. Hoe dan ook, versterking van de Clad is een noodzakelijke stap. Hopelijk zal in dit verband de aankondiging van minister Achaibersing niet blijven bij woorden.

De mededeling moet echter niet alleen gelden voor de Clad, maar ook de Rekenkamer en de afdelingen Interne Controle van de departementen hebben de versterking nodig. Van raden van toezicht tot raden van commissarissen bij parastatale instellingen, kortom binnen het hele overheidsapparaat, wordt verwacht dat ze hoge standaarden van onkreukbaarheid aan zichzelf stellen, maar het is bekend dat dit niet overal gebeurt. Daadwerkelijke aanpak van corruptie is ook belangrijk om vertrouwen te wekken bij investeerders, vooral nu het land in een diepe economische crisis zit.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel