President: Nationale opstelling verwacht bij herschikken schuld

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loading foto
previous President Chan Santokhi roept op tot een nationale opstelling om de schuld met de Oppenheimer-bondhouders te herschikken. next


President Chan Santokhi heeft dinsdagavond in De Nationale Assemblee gevraagd om een nationale opstelling als het gaat om herschikking van de schuld met de bondhouders van de Oppenheimer-leningen van US$ 690 miljoen. Suriname is nu niet in staat de schulden te betalen en daarbij is de steun van eenieder nodig. Hij verwacht een ondersteunende houding van de oppositie. Suriname moet bij eenieder centraal staan, betoogde het staatshoofd bij de behandeling van de begroting 2021 en het Herstelplan 2020-2021.

In april 2020 was de toenmalige regering niet in staat om de rente te betalen. De laatste trekkingsrechten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn gebruikt hiervoor. Dit geld mag alleen in noodsituatie worden gebruikt, stelde de president. De special drawing rights maken deel uit van de deviezenreserve van het land. Ook kon de toenmalige regering de Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank niet betalen. Door tussenkomst van de toen aankomende regering is de betaling in orde gekomen.

Santokhi ging in op opmerkingen die gemaakt zijn dat in 2016, toen de NDP-regering in zee was gegaan met het IMF, hiertegen acties zijn ondernomen. Nu maakt deze regering wel gebruik van het IMF-programma. De regeringsleider voerde aan dat de situatie van toen niet te vergelijken is met die van nu. Er waren financieringsmogelijkheden. De schuld was toen tussen de 50 en 60% van het Bruto Binnenlands Product, terwijl deze nu rond de 160% ligt. De macro-economische indicatoren waren veel beter en er was genoeg internationale reserve. Het IMF is toen gewaarschuwd voor het leengedrag van de toenmalige regering en het consumptief gebruiken van leningen.

Nadat overeenstemming werd bereikt, heeft het IMF US$ 81 miljoen overgemaakt als betalingsbalanssteun. Kort hierna is de samenwerking met het IMF opgezegd en Oppenheimer werd als tussenpersoon 'broker' ingeschakeld om op de kapitaalmarkt geld te lenen. Oppenheimer heeft honderden gemobiliseerd om mee te doen aan de obligatie. Er is geld geleend tegen een rente van 9.25%, terwijl bij IMF rond de 1% rente wordt betaald. Door de boete bij niet op tijd betalen van de rente, is deze opgelopen tot bijkans 13%.

Onlangs is het geld van het IMF terugbetaald. De toenmalige regering verbrak de overeenkomst met IMF, onder aanvoering dat de eisen niet te dragen waren voor het volk. De president voerde aan dat toen steeds gezegd werd dat het om een eigen 'home grown' programma ging met al de zware maatregelen. Santokhi benadrukte dat er pijnlijke maatregelen genomen moeten worden om de economie gezond te maken. Nadat er veel kritiek is geleverd op de nieuwe energietarieven, heeft de regering besloten deze kwestie opnieuw te bekijken en in fasen uit te voeren. Maar de subsidies moeten worden afgebouwd, waarbij overgegaan wordt tot het uitvoeren van een sociaal vangnet, waarbij minder draagkrachtigen ondersteund worden.

"Deze regering heeft dezelfde uitdagingen als de vorige. Maar wij tonen moed en leiderschap," betoogde de president. Hij haalde aan dat de situatie nu vele malen moeilijker is, maar het Herstelplan moet worden uitgevoerd. De president zal zelf leiding geven aan de onderraad, samen met de vicepresident en een cluster van ministers. Voor de monitoring zijn brede maatschappelijke groepen betrokken. Er wordt ook gewerkt aan capaciteitsversterking. Het gaat om een integraal pakket. Er kunnen nog altijd aanpassingen komen op basis van de debatten, deelde het staatshoofd mee.
Donderdag wordt de behandeling hervat. Dan komen de Assembleeleden in tweede ronde aan het woord.
https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait