Filipijnen: Duterte geeft keuze gevangenisstraf of vaccin

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loading foto
previous President Rodrigo Duterte van de Filipijnen zegt dat wie zich niet wil laten vaccineren tegen Covid-19, het land uit moet. (Foto: Reuters) next


De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft gedreigd mensen naar de gevangenis te sturen omdat ze weigeren zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. De regering  heeft de grenscontroles van het land op "verhoogd alarm" geplaatst over nieuwe gevallen van de Delta-variant.

"Je kunt kiezen: jij krijgt het vaccin of ik stuur je naar de gevangenis", zei Duterte maandagavond in het Tagalog tijdens een vooraf opgenomen toespraak. De Filipijnen begonnen in maart met hun vaccinatieprogramma, maar er zijn meldingen geweest van een lage opkomst bij verschillende vaccinatiecentra in het land, hoewel mensen naar verluidt ook proberen de beperkte voorraad van de Pfizer BioNtech-prikken te krijgen.

Duterte geeft toe dat hij geïrriteerd raakt door "deze dwazen", die weigerden zich te laten vaccineren, en dreigde hen vervolgens te injecteren "met injecties bedoeld voor varkens".

"Jullie zijn allemaal koppig." Duterte heeft eerder ook gedreigd Filipino's neer te schieten die tijdens de pandemie de lockdown-beperkingen hebben geschonden. Sinds die dreiging zijn er verschillende gevallen geweest van vermeende overtreders die door de autoriteiten werden gedood, waaronder een oudere man en een voormalige soldaat, die leden aan een posttraumatische stressstoornis.

Van de naar schatting 110 miljoen inwoners van het land was op maandag slechts ongeveer 1,95 procent volledig gevaccineerd, volgens de vaccintracker, Herd Immunity PH.

Volgens een afzonderlijk rapport van de regering van maandagavond zijn 8,4 miljoen doses vaccin toegediend. Minstens 6,2 miljoen mensen hebben hun eerste dosis gekregen, terwijl 2,15 miljoen volledig zijn ingeënt.

Maandag hadden de Filipijnen 1,3 miljoen gevallen van coronavirus gemeld, waarvan er nog bijna 56.000 actief zijn. Veel van de nieuwe gevallen worden toegeschreven aan de toename van infecties in het politieke bolwerk van Duterte, Mindanao. Meer dan 23.700 zijn omgekomen, waarvan 138 maandag.

Duterte zei dat degenen die weigeren zich te laten inenten, gewoon "het land moeten verlaten", en ofwel naar India of de Verenigde Staten moeten gaan.

De medische gemeenschap van de Filipijnen heeft haar inspanningen opgevoerd om burgers aan te moedigen het coronavirusvaccin te krijgen, door inentingsplaatsen in kerken, winkelcentra en bioscopen te openen, om Filipino's gemakkelijker toegang tot de vaccins te geven.

De regering heeft incentives beloofd voor mensen die zich laten vaccineren. Zo wordt vee gegeven bij een persoon die het vaccin neemt.

Maar de laatste verklaring van de president werd onmiddellijk veroordeeld door de gezondheidswerkers van de Filipijnen. In een verklaring aan Al Jazeera zei Harold Chiu, een specialist in endocrinologie in het Philippine General Hospital in Manilla, dat het "in strijd is met de autonomie van de patiënt om mensen te dwingen en op te sluiten omdat ze een interventie weigeren".

"Ik moedig iedereen aan om zich te laten vaccineren omdat vaccins werken en ze voorkomen dat we ernstige Covid-19 krijgen."

Mia Magdalena Longid, een lerares en gediplomeerd verpleegster, vertelde Al Jazeera dat ze niet denkt dat "mensen straffen hen zal aanmoedigen om zich te laten vaccineren".

"Incentive voor vaccinatie zou dat wel doen, zeker in een land vol hongerige mensen."

Cristina Palabay, die de Karapatan-rechtengroep leidt, zei dat het dreigement van Duterte "geen wettelijke basis heeft".

"De wettelijke basis voor een dergelijke verklaring is zeer twijfelachtig, en moreel en sociaal onaanvaardbaar", zei Palabay, eraan toevoegend dat de aanpak van Duterte mensen alleen maar zal afschrikken. "Het zal verstrekkende gevolgen hebben voor de manier waarop we een echt alomvattend gezondheidszorgsysteem in dit land promoten en verbeteren", vertelde ze aan Al Jazeera.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gezegd dat landen hun burgers moeten aanmoedigen om zich te laten vaccineren, maar mensen niet kunnen dwingen als ze weigeren.

In een op televisie uitgezonden persbriefing op dinsdag verduidelijkte Myrna Cabotaje, een ondersecretaris van Volksgezondheid, dat de dreiging van de president "uit passie" was en dat het moest worden opgevat in de context van zijn wens om Filipino's te "beschermen".

Maar in zijn persconferentie op dinsdag zei Harry Roque, de woordvoerder van de president, in een mix van Tagalog en Engels dat er jurisprudentie is die vaccinatie verplicht zou kunnen maken, en dat de staat "het recht heeft om vaccinatie verplicht te stellen" als onderdeel van zijn "politiebevoegdheden". Volgens hem kan dat via wetgeving.
https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait