COMMENTAAR: Muziek in de rijstsector

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

22 Juni 2021 12:00

Voor mij lezen

ONDERZOEK EN DATA zijn van groot belang om economische projecties en plannen te maken. Met het onderzoek ‘Het effect van de prijs-kostenquote op de rijstproductie in Suriname’ van Nareen Gajadin is een aanzet gegeven om eens goed te kijken naar de mogelijkheden in de rijstindustrie in Suriname.

Het land heeft een lange historie met het verbouwen van rijst op grote schaal. Ouderen praten bijna lyrisch over de periode toen de Stichting Machinale Landbouw nog volledig operationeel was en Wageningen bijna een landbouwparadijs was. Suriname verbouwde enorm veel en de toekomstperspectieven leken goed. Helaas, daar kwam maar weinig van terecht, naar verluidt door slecht bestuur.

In de afgelopen jaren hebben diverse regeringen gepoogd op allerlei wijzen de sector die zei noodlijdend te zijn, te helpen. De boeren kregen eerst zachte leningen, daarna toegang tot goedkoop krediet en veel ondersteuning om de infrastructuur rondom de rijstvelden in stand te houden. Deals met Venezuela voor goedkope ureum en een rijstorgaan ten spijt, niets mocht baten. Helaas, het is ook nog niet gekomen tot het effectief functioneren van diverse waterschappen.

Er zijn veel problemen. Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Dat blijkt uit het onderzoek van Gajadin. Boeren maken sinds 2007 wel degelijk winst en zullen dat de komende tijd blijven doen. Dat is in schril contrast met wat de boeren zelf al jaren verkondigen. Bijna stampvoetend staan ze elke weer op een tegemoetkoming, elk seizoen weer klinkt dreigend hoe ze de handdoek in de ring zullen gooien en dat de rijstsector zal doodbloeden als er geen steun komt.

Toch leek elke keer weer dat de boeren ondanks hun noodkreet konden inzaaien en dit seizoen hopen ze zelfs 35.000 ton in te zaaien. Natuurlijk zijn deze cijfers niet te vergelijken met de glorieperiode van de SML en zijn er problemen in de sector, maar de kansen liggen er ook. De vraag is of de boeren in hun beleving geen winst maken, schreeuwen dat ze geen winst maken om belasting te ontlopen of met hun (valse) kreet anderen willen ontmoedigen om aan de slag te gaan in de rijstsector. Welke reden ze dan ook hebben, belangrijk is dat hun kreet niet juist lijkt.

Dat er muziek zit in de ontwikkeling van de sector is goed nieuws. Ook zijn er projecten genoemd in het Herstelplan 2020-2022 die een boost moeten betekenen voor de sector en het land. Belangrijk is dat de regering hard werkt aan het garanderen van de randvoorwaarden op de sector naar het volgende niveau te tillen. Hopelijk is met dit onderzoek duidelijk dat er wel toekomst zit in de sector en kunnen jongeren geënthousiasmeerd worden om toch de rijstteelt in te gaan. Daarnaast zal modernisering noodzaak zijn en kan uitbreiding een grotere return on investment opleveren.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel