Voor het eerst in twee jaar olie boven US$ 75

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loading foto
previous Optimisme over de snelheid waarmee wereldwijd wordt gevaccineerd tegen Covid-19 en een toenemende vraag, stuwt de olieprijzen. (Foto: Bloomberg) next


De prijzen van ruwe olie zijn dinsdag gestegen, waarbij Brent voor het eerst sinds april 2019 US$ 75 per vat bereikte. De stijging volgt op het optimisme van beleggers over een snel herstel van de wereldwijde vraag naar olie en omdat de zorgen afnamen over een vroege terugkeer van Iraanse ruwe olie.

Voorraden ruwe Brent-olie voor augustus stegen met 29 cent (0,4%) tot US$ 75,19 per vat, waarmee eerdere verliezen werden gecompenseerd. Het steeg eerder in de verhandeling tot US$ 75,27 per vat, de sterkste sinds 25 april 2019.

US West Texas Intermediate (WTI) ruwe olie voor juli bedroeg US$ 73,66 per vat, onveranderd ten opzichte van de vorige verhandeling. WTI voor augustus klom 13 cent (0,2%) tot US$ 73,25 per vat. Brent steeg met 1,9% en WTI nam maandag toe met 2,8%.

Beide benchmarks zijn de afgelopen vier weken gestegen vanwege het optimisme over het tempo van de wereldwijde Covid-19-vaccinaties en de verwachte toename van zomerreizen.

"Het marktsentiment blijft sterk met verbeterde vooruitzichten voor de wereldwijde vraag", zegt Satoru Yoshida, grondstoffenanalist bij Rakuten Securities, eraan toevoegend dat een heropleving op de Aziatische aandelenmarkten ook bijdraagt ??aan een grotere risicobereidheid bij beleggers.

Wereldwijde aandelen hebben dinsdag hun herstel verlengd van het dieptepunt van vier weken, omdat beleggers zich concentreerden op de vooruitzichten voor economische groei na de pandemie, in plaats van zich drukker te maken over de agressieve houding van de Amerikaanse Federal Reserve tijdens een beleidsvergadering vorige week.

De wereldwijde benchmark voor ruwe olie is dit jaar met meer dan 40 procent gestegen, aangezien een sterk herstel van de pandemie in de VS, China en Europa het stijgende brandstofverbruik ondersteunt, hoewel een terugkeer van het virus in delen van Aziƫ eraan herinnert dat het herstel ongelijkmatig zal zijn. Brent kan volgend jaar zelfs doorgroeien naar US$ 100 per vat als de vraag naar reizen weer aantrekt, volgens Bank of America Corp.

"Het vraagoptimisme is nu goed ingeburgerd en een verkrapping van de markt staat volop in de schijnwerpers", zegt Vandana Hari, de oprichter van Vanda Insights. "Als er een pauze is in deze heropleving, zal die waarschijnlijk van de aanbodzijde komen."

Beleggers zijn op zoek naar wekelijkse voorraadgegevens in de VS, aangezien de voorraden ruwe olie al vier weken zijn gedaald, zei Toshitaka Tazawa, analist bij grondstoffenmakelaar Fujitomi Co. Verwacht werd dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie voor de vijfde achtereenvolgende week zouden dalen, terwijl destillaat en benzine vorige week stegen, zo bleek uit een voorlopige peiling van Reuters op maandag.

"De olieprijzen zullen naar verwachting een stevige toon houden te midden van de verwachting dat de vraag naar brandstof snel zal aantrekken, samen met het economisch herstel in Europa en de Verenigde Staten", zei Tazawa.

De prijskloof tussen de twee meest actief verhandelde oliecontracten ter wereld is verkleind tot het laagste punt in meer dan zeven maanden, wat aantoont dat de Amerikaanse olieproductie zich nog steeds in het slop van Covid-19 bevindt en dat de markt waarschijnlijk onderbevoorraad zal blijven.

Onderhandelingen Iran

De onderhandelingen om de nucleaire deal met Iran nieuw leven in te blazen, werden zondag onderbroken nadat de conservatieve rechter Ebrahim Raisi de presidentsverkiezingen van het land won. Raisi steunde maandag gesprekken tussen Iran en zes wereldmachten om een ??nucleaire deal uit 2015 nieuw leven in te blazen, maar verwierp botweg de ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden, zelfs als Washington alle sancties zou opheffen.

"De kleinere kans dat Iraanse ruwe olie terugkeert naar de markt dankzij de nieuwe conservatieve president ondersteunt ook de markt", zei Fujitomi's Tazawa.
https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait