Clad wordt versterkt

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

22 Juni 2021 11:06

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) wordt de komende periode versterkt. Daarvoor is er reeds geld vrijgemaakt door de regering. Er zullen onder andere accountants en assistenten worden aangetrokken, zei financiënminister Armand Achaibersing maandag in het parlement tijdens de begrotingsbehandeling 2021. Tegelijkertijd met de begroting wordt ook het Herstelplan 2020-2022 behandeld door De Nationale Assemblee.

Sinds het aantreden van de regering wordt de Clad bedolven onder verzoeken tot onderzoek naar vermoedelijke onregelmatigheden bij het financieel beheer bij ministeries en overheidsinstanties. Verschillende assembleeleden hadden vragen gesteld over de capaciteit van de Clad om adequaat financieel onderzoek te doen, daar deze dienst tijdens de vorige regering zou zijn verwaarloosd en uitgehold.

Bij het beantwoorden van vragen stelde Achaibersing dat de regering kampt met een groot begrotingstekort. Nagegaan wordt welke maatregelen getroffen kunnen worden om dit gat te verkleinen of weg te werken. Terwijl er een begrotingstekort is en allerlei problemen om staatsfinanciën op orde te stellen moet in het kader van de uitvoering van het herstelplan ook een sociaal vangnet worden uitgevoerd.

Het is niet de eerste keer dat Suriname een economische klap heeft gekregen, maar er weer bovenop is gekomen, zei de bewindsman. "We gaan dit in stappen moeten doen. Ik herinner de mensen aan de jaren negentig waarbij de inflatie een paar honderd procent was, maar stapsgewijs zijn we eruit gekomen. Ik vraag de mensen om mij hierin te ondersteunen om weer de stabiliteit te creëren", aldus de minister.

Behalve de Clad zal ook de Belastingdienst institutioneel versterkt worden. De Belastingdienst moet getransformeerd worden in een professionele, moderne organisatie  die haar klanten kan bedienen zoals dat hoort en daardoor de inkomsten van de staat verhoogd kunnen worden. De bewindsman bleef ook geruime tijd stil staan bij het schuldenvraagstuk dat nog enige tijd zal vergen voordat dit probleem zal zijn opgelost.

"Als wij onze schulden zouden moeten betalen dit jaar zoals we die zijn overeengekomen, dan kan ik geen salarissen en subsidies betalen. Omdat we niet voldoende inkomsten hebben. Dus er is een keuze gemaakt. We hebben gekozen voor het volk van Suriname, daarom is besloten om voorlopig de betaling van de schulden te parkeren", zei Achaibersing. Hij merkte op dat aan schuldeisers is gevraagd om opnieuw te onderhandelden en tot nieuwe betalingsvoorwaarden te komen.

"Als we dat niet doen dan hebben we een groot probleem, want dan kunnen we onze salarissen en subsidies niet betalen. De schuldverplichting bestaat uit rente en aflossingen". Achaibersing voerde verder aan dat de coronapandemie evenals de economie ook een negatieve impact heeft op de inkomstenstroom van de overheid. Doordat bedrijven vanwege de Covid-19-maatregelen waaronder sluitingen tijdens lockdowns minder verdienen en derhalve ook minder belasting betalen, terwijl de uitgaven blijven toenemen. Volgens de bewindsman heeft de regering reeds geld gereserveerd om te investeren in de productiesector.

Instituten zoals de Nationale Ontwikkelingsbank worden klaargemaakt om de gelden beschikbaar te stellen aan de productiesector. De bewindsman is ervan overtuigd dat stabiliteit in de economie zal worden gerealiseerd. Dat de wisselkoers sinds het op 7 juni zwevend is redelijk stabiel is gebleven is daarvan een voorteken. "Wij werken er hard aan om de stabiliteit te brengen en die te behouden. Maar we hebben nog een inhaalslag te maken. Ik erken dat de mensen het moeilijk hebben, want de inflatie is geweest en de koersen zijn gaan lopen. Dat stukje inhaalslag moet nog gemaakt worden", zei de minister.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel